Kamervoorzitter Bosma opgeroepen om weg te blijven bij herdenking slavernij

“Een leeuw van een Kamer tegen een lam kabinet?”
© Mirjam Vissers Artwork – met genereuze toestemming van de kunstenares

Een groep van ruim 150 prominente Nederlanders en organisaties wil dat Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma wegblijft bij de herdenking van het slavernijverleden. Het organiserend Nationaal slavernijinstituut NiNsee vraagt de PVV’er in een andere brief een “groot gebaar” te maken.

Bosma zei als Kamerlid “knettergek” te worden van de aandacht voor het Nederlandse slavernijverleden. De PVV’er heeft ook voorgesteld om de excuses die de Staat hiervoor eind 2022 aanbood, en die koning Willem-Alexander tijdens de vorige slavernijherdenking herhaalde, terug te draaien.

Sinds december is Bosma voorzitter van de Tweede Kamer. Vanuit die neutrale rol zal hij op uitnodiging van het NiNsee tijdens de Nationale Herdenking op 1 juli namens het parlement een krans leggen bij het Nationaal monument slavernijverleden in het Amsterdamse Oosterpark.

De opstellers van de brief, onder wie Dichter des Vaderlands Babs Gons, activist Jerry Afriyie en presentatrice Dolores Leeuwin, vinden dat daarmee een grens wordt overschreden. […]

“Het is niet mogelijk om de functie te scheiden van de persoon Martin Bosma”, staat in de brief die is ingezien door NU.nl. “Deze zaak is politiek. Slavernij was een politiek systeem van wetten en beleid.”

Experts: Racisme is gevolg van slavernij en ons koloniaal verleden

megaphone-and-placards-on-racism-on-white-linen-stockpack-pexels
Photo by Polina Tankilevitch on Pexels

Institutioneel racisme, waarbij het beleid en de regels van de overheid tot ongelijkheid leiden, is een rechtstreeks gevolg van het Nederlandse slavernijverleden. Dat zeggen experts tegen NU.nl.

Om de slavernij goed te praten, werden mensen van kleur en niet-christenen tijdens het Nederlandse koloniale verleden door de machthebbers eeuwenlang neergezet als minderwaardig. Zogenaamd ‘minderwaardige’ mensen kon je achterstellen, was de redenering. Die verkeerde redenering op basis van een verkeerde aanname waart bijna 150 jaar na het einde van de Nederlandse slavernijpraktijken nog steeds rond in onze samenleving.

“Die doorgedrukte vorm van ontmenselijking raakte in al die eeuwen zo ingebakken in de maatschappij, dat je dat nu nog steeds terugziet: in de vorm van discriminatie, racisme en stelselmatig achterstellen op bijvoorbeeld de arbeids- en woningmarkt”, zegt senior onderzoeker Amma Asante van Movisie, het landelijk kennisinstituut voor een samenhangende aanpak van sociale vraagstukken, tegen NU.nl.