Greenpeace verliest kort geding tegen staat over snellere stikstofreductie

Netherlands, Natura 2000 Drentsche aa meadow full of Buttercups” by erik de haan rotterdam is licensed under CC BY-NC 2.0

De rechter noemt de zorgen van Greenpeace „begrijpelijk” maar vindt de eisen van de organisatie in het kort geding onvoldoende „toegespitst”. Een langere rechtszaak over maatregelen tegen stikstofuitstoot loopt nog.

Greenpeace heeft donderdag een kort geding in de rechtbank van Den Haag verloren waarmee het de staat sneller wilde dwingen de stikstofuitstoot terug te dringen. De rechter vond de zorgen van Greenpeace „begrijpelijk”, maar wees alle vorderingen af van de milieuorganisatie.

De Nederlandse overheid moet volgens Greenpeace een plan van aanpak maken om de stikstofneerslag in natuurgebieden terug te brengen onder de „kritische depositiewaarde”.  […]

De voorzieningenrechter ging ver mee in de argumenten van Greenpeace, maar concludeerde dat de vorderingen van de organisatie onvoldoende waren toegespitst op welke „concrete habitats” ze precies betrekking hadden. Voor Greenpeace is dit nog niet het einde van de gerechtelijke strijd. Een langere rechtszaak over maatregelen tegen stikstofuitstoot loopt nog.