FORMATIE: Toekomstig woonminister Keijzer: Stikstof geen probleem voor woningbouw
Stikstof levert geen problemen op voor de woningbouw, denkt Mona Keijzer, beoogd minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Keijzer verwacht dus niet dat haar beleidsagenda schuurt met die van aankomend landbouwminister en partijgenoot bij BBB, Femke Wiersma. Keijzer noemt het vinden van ruimte en de bouwkosten de “problemen in de toekomstige portefeuille van mij”.
BBB heeft flinke kritiek op het huidige stikstofbeleid. De partij wil dat er veel meer wordt ingezet op innovatie in plaats van het vrijwillig uitkopen van boeren. In het hoofdlijnenakkoord wordt het transitiefonds, het miljardenfonds waaruit de omslag naar duurzaam ondernemen voor boeren werd betaald, geschrapt.
Sinds de rechter in 2019 een streep haalde door het stikstofbeleid, kwamen veel bouwprojecten stil te liggen. Het kabinet maakte daarop streng beleid om de stikstofuitstoot te verlagen. Dat had vooral gevolgen voor veehouders. Toen de kabinetsplannen twee jaar geleden bekend werden gemaakt, brak er grote onrust uit en waren er veel boerenprotesten. Die gingen soms ook gepaard met geweld. De strengere stikstofwet waaraan het demissionaire kabinet werkte, kwam er uiteindelijk niet. In plaats daarvan verscheen een rapport van stikstofbemiddelaar Johan Remkes.
Vanuit de Europese Unie gelden op dit vlak strenge normen waar Nederland aan moet voldoen. De nieuwe coalitiepartijen willen in Brussel voor Nederland uitzonderingen bedingen op dit beleid. Vertrekkend landbouwminister Piet Adema heeft herhaaldelijk gezegd dat de kans dat dit lukt naar zijn inschatting klein is.
Beoogd BBB-woonminister Keijzer poogde bouw woonzorgcomplex te dwarsbomen met beroep op stikstofregels
Mona Keijzer procedeerde tot aan de hoogste bestuursrechter om de bouw van een kleinschalig woonzorgcomplex voor haar huis in Edam te dwarsbomen. De beoogd BBB-vicepremier deed daarbij een beroep op natuurwetgeving die haar eigen partij wil versoepelen.