FORMATIE: Ministerie wist na kabinetsval al dat aantal nareizigers beperkt was

migrant, migrant workers, human trafficking
Photo by lamuk_lamuk on Pixabay

De zogeheten ‘nareis op nareis’ speelde een belangrijke rol in de val van het kabinet Rutte-IV zomer vorig jaar. Ook tijdens de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen bleef VVD-leider Dilan Yesilgöz volhouden dat het ging om ,,duizenden” asielzoekers, terwijl haar ministerie cijfers had waaruit bleek dat het om zeer beperkte aantallen ging.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid beschikte kort na de kabinetsval vorig jaar al over cijfers waaruit blijkt dat het aantal asielzoekers via ‘nareizen’ zeer beperkt is. Dat blijkt uit een nota die demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (asiel en migratie, VVD) vrijdag heeft gedeeld met de Tweede Kamer. Hoewel deze cijfers van de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) begin augustus 2023 al beschikbaar waren, werden ze pas in februari van dit jaar gedeeld met de Tweede Kamer.

De cijfers ontkrachten de claim van VVD-leider Yesilgöz dat het om jaarlijks duizenden mensen zou gaan. In 2022 ging het om 100 asielaanvragen, in het eerste half jaar van 2023 waren het er 110. In 2022 werden slechts twintig van die aanvragen ingewilligd, in het eerste half jaar van 2023 ‘minder dan tien’. Volkskrant

Het kabinet Rutte-IV viel op 7 juli vorig jaar, omdat er volgens de VVD geen overeenstemming was over de aanpak van migratie, waaronder zogeheten nareizigers, statushouders in Nederland die familieleden laten overkomen. Demissionair minister Dilan Yesilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid, VVD) sprak destijds van „héél veel” nareizigers en een „stapeling”, wat door deskundigen en vluchtelingenorganisaties werd tegengesproken. Voor de verkiezingen in november vorig jaar zei Yesilgöz in een Volkskrant-interview dat het zou gaan om „duizenden mensen – hoeveel exact weten we niet”.

In werkelijkheid ging het om beperkte aantallen, blijkt uit een tabel in de IND-nota die Van den Burg vrijdag publiek maakte. In 2022 ging het om honderd asielaanvragen, waarvan slechts twintig werden ingewilligd. In de eerste helft van 2023 werden er 110 aanvragen ingediend, waarvan toen minder dan tien waren goedgekeurd.

Bij deze ‘nareizigers’ kan het bijvoorbeeld gaan om minderjarige asielzoekers die hun ouders of broers of zussen laten overkomen uit het land van herkomst, staat in de IND-nota.