FORMATIE: Dat we deze mensen als vicepremiers krijgen, is tegen het ondraaglijke aan

Husky, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons

Er zijn veel dingen die moeilijk te verdragen zijn. Onverwachtse aanbellers bijvoorbeeld, of mensen die telefoneren via hun luidspreker. Videokunst in moderne musea is ook moeilijk te verdragen, net als ophef over de haarband van Memphis Depay, twijfelaars, luilakken, oplichters, huichelaars en uiteraard volwassen mannen in sportkleding van Max Verstappen.

[…]

Dat er een politieke partij is die in verkiezingstijd het hallucinante plan oppert om 100 duizend woningen te bouwen in de Oostvaardersplassen en na die verkiezingen gewoon de minister van Wonen mag leveren.

Dat de ene vicepremier onlangs op livetelevisie beweerde dat ‘Jodenhaat onderdeel is van de islamitische cultuur’. Dat de tweede vicepremier structureel door Geert Wilders is weggezet als tassendraagstertje van Mark Rutte en dat ze haar pestkop vervolgens beloont door een sleutelrol te vervullen in het door hem vormgegeven kabinet. En dat ze serieus overwogen een derde vicepremier te benoemen die volgens de AIVD betrokken was bij informatieoverdracht aan een buitenlandse mogendheid.

En dat diezelfde Gidi Markuszower al eens openlijk flirtte met de omvolkingstheorie, zei dat Sigrid Kaag zich laat omringen door terroristen, zei dat Kamerleden die het huidige migratiebeleid steunen voor een tribunaal moeten worden gedaagd, en dat rechters die te lage straffen uitdelen zowel ‘slap’, ‘gestoord’, ‘onbetrouwbaar’ als ‘misdadig’ zijn.

Dat hij ooit zei: ‘Het is walgelijk dat Nederlanders door de eigen overheid worden vertrapt, maar dat gelukszoekers uit Afrika en achterlijke Midden-Oosterse zandbaklanden door diezelfde overheid worden vertroeteld.’

‘De jungle van Afrika komt massaal hiernaartoe.’

‘We hebben te maken met roedels van zogenaamde ‘bontkraagjes’, groepen van jongeren die hier eigenlijk niet thuishoren.’

‘Ze trappen op het hoofd en beuken en rossen door. Hun slachtoffers kiezen ze zorgvuldig uit, vaak Nederlandse kinderen dus, die hier wél thuishoren. Nederland is van ons, maar de straat is inmiddels van hen. Dit is gewelddadig racisme, waarbij autochtone jongeren in elkaar worden gemept door allochtoon tuig.’

Noem me een zuurlinkse lul, maar dat zo’n man bijna op het punt stond onze vicepremier te worden, vind ik dus moeilijk te verdragen.