FORMATIE: Advocaat vraagt om getuigenis van Dick Schoof in zaak van NCTV-medewerker

“Dick Schoof gaat het land redden want iemand moet het doen”
© Mirjam Vissers Artwork – met genereuze toestemming van de kunstenares

Moet Dick Schoof binnenkort bij de rechter uitleg geven over zijn werk als baas van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid? Een advocaat van een verdachte werknemer gaat dat verzoek indienen.

Een NCTV-medewerker die wordt verdacht van spionage, wil dat kandidaat-premier Dick Schoof wordt gehoord als getuige in zijn rechtszaak. De verdachte, die staatsgeheimen zou hebben gelekt aan Marokko, verzamelde op oneigenlijke wijze informatie voor de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Volgens zijn advocaat Bart Nooitgedagt was dit een gebruikelijke werkwijze onder voormalig NCTV-baas Dick Schoof. Nooitgedagt zal bij de rechtbank een verzoek indienen om Schoof te horen over de naleving van de regels met betrekking tot geheime informatie.

Al eerder werd bekend dat medewerkers van de NCTV onder Schoof zich niet aan de regels hielden voor het verwerken van gevoelig materiaal. Via nepaccounts hielden medewerkers stiekem de uitingen van honderden activisten en religieuze voormannen in de gaten. Dit mocht niet, maar uit onderzoek van NRC bleek in 2021 dat dit werd toegestaan.

  • Uit NRC 9 april 2021
  • De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft in strijd met de wet jarenlang privacygevoelige informatie over burgers verzameld en verspreid.
  • Ook volgen medewerkers met nepaccounts op sociale media in het geheim honderden politieke campagneleiders, religieuze voormannen en linkse en rechtse activisten.
  • Op  de analyse-afdeling van de NCTV, waar het monitoren plaatsvindt, rommelt het al jaren, blijkt ook uit onderzoek van NRC. Het brengt de kwaliteit van belangrijke rapporten in het geding.

[…]

Bron bij NCTV

Dick Schoof weet dan al dat de werkwijze waarbij analisten zoals El M. op eigen houtje informatie over burgers verzamelen via sociale media waarschijnlijk niet door de beugel kan, blijkt later uit vrijgegeven documenten. Een concept-nota van de NCTV waarin toenmalig minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) om toestemming wordt gevraagd om hiermee door te gaan, zou Schoof in 2014 niet aan de minister hebben voorgelegd. Dat blijkt uit recente antwoorden van demissionair minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid, VVD) op Kamervragen. Zo laat Schoof de illegale werkwijze voortbestaan, zonder wettelijke basis of politiek mandaat.