Europa kijkt bronstig naar berg lithium in Tsjechië, maar inwoners verzetten zich hevig tegen mijnwinning
In de poging om haar energietransitie onafhankelijker te maken van China, is de Europese Unie binnen de eigen grenzen op zoek naar essentiële mineralen. Tsjechië herbergt een enorme voorraad lithium. Een groene goudmijn, maar bewoners verzetten zich tegen winning.
[…] De Tsjechische geoloog geeft een rondleiding in het informatiecentrum van zijn werkgever, het mijnbouwbedrijf Geomet. Het centrum ligt in Dubí, een hellend dorp in het gebied met zo’n 8 duizend inwoners. In het aangrenzende bos, vlak bij het dorp Cínovec, ligt zeven miljoen ton lithium onder de grond. Het is naar alle waarschijnlijkheid Europa’s grootste voorraad van het metaal – en Geomet heeft plannen om het op te graven.
Zoals de zaken er nu voorstaan, begint het mijnbouwproject in 2027. Maar om de juiste vergunningen te krijgen, is steun van de plaatselijke gemeenschap nodig. En dat is zeker geen gegeven. Sinds de bekendmaking van de plannen, zijn in de omliggende dorpen billboards verrezen met daarop anti-mijnbouwteksten en hebben bewoners petities tegen het project opgesteld. Ook zijn debatavonden georganiseerd, die door inwoners zijn benut om hun onvrede over de plannen kenbaar te maken. De meest gehoorde klacht: de geschiedenis mag zich niet herhalen.
Mijnbouw in het heuvelachtige Ústi nad Labem, dat een groot deel van het Ertsgebergte omvat, gaat terug tot aan de Middeleeuwen.
[…] Op dit moment is er slechts een handvol Europese mijnbouwprojecten bekend. In het noorden van Portugal zal naar verwachting in 2026 een lithiummijn opengaan, nadat de aanvankelijke start enkele jaren werd uitgesteld vanwege burgerprotesten. Andere opgravingen zijn gepland in onder meer Spanje, Oostenrijk, Duitsland en Frankrijk. In het westelijke deel van Servië leidde verzet van omliggende gemeenschappen en milieuactivisten in 2022 tot afstel van een lithiumproject toen de overheid vergunningen ervoor introk. Verwacht wordt dat de eerste Europese lithiummijnen pas rond 2025 operationeel zijn.