“Duurzaamheid een westers concept? Dat is een misvatting!”

Soumia Majait en Jumana Tuama © Ina Veldman © Groene Moslims

In gesprek met Soumia Majait en Jumana Tuama van stichting Groene Moslims

Het beeld dat we van duurzaamheid hebben, wordt vaak geclaimd als elitair en iets van de rijke witte Nederlander, zegt Jumana Tuama. “Soms krijg ik de vraag of er een Arabisch woord is voor duurzaamheid. Dat vind ik best kwalijk. Alsof duurzaamheid in het Westen is uitgevonden.” Een gesprek met Jumana Tuama en Soumia Majait van stichting Groene Moslims.

Sumana komt uit een Irakees gezin. “Bij ons thuis was het een taboe om voedsel te verspillen. Elk rijstkorreltje op mijn bord moest opgegeten worden. Toen mijn ouders hier in Nederland een woning kregen met een achtertuin, toverde mijn moeder deze om tot een moestuin. Dat zelfvoorzienende is verweven met onze cultuur. Ik kan me als kind herinneren dat ze daar graag mee bezig was, ze verbouwde tomaten, aubergines en druiven.”

Ze vindt het inspirerend dat haar ouders bijdroegen aan biodiversiteit in hun tuin. “Mijn moeder waardeerde elke plant en elke boom die er stond. Het was haar leefwijze, in essentie heel duurzaam. Zuinig zijn met elektriciteit en water was ook vanzelfsprekend. Ik heb altijd affiniteit gehad met een duurzame leefstijl en omdat ik, naast mijn studie Psychologie, nog graag een bestuursjaar wilde doen, ben ik secretaris van Stichting Groene Moslims geworden. Mijn islamitische achtergrond en mijn duurzame principes, normen en waarden komen daardoor mooi samen.”

Stichting Groene Moslims wil moslims bewuster maken van het principe dat islam inherent duurzaam is. Ze willen het milieubewustzijn bevorderen van moslims, consumenten en ondernemers om ze aan te zetten tot duurzaam consumeren en maatschappelijk ondernemen.

[…]

Soumia vindt duurzaamheid een vaag begrip. “Vaak hebben we het over duurzame technische oplossingen, zoals zonnepanelen en warmtepompen. Maar voor mij is duurzaamheid iets wat lang houdbaar is zonder dat het zijn kwaliteit en kwantiteit verliest; iets wat robuust is, waar je lang profijt van hebt. Het gaat hierbij om bepaalde goederen, maar het kan ook de relatie zijn tussen mensen, met je gezondheid, met God.”

Soumia Majait en Jumana Tuama © Ina Veldman © Groene Moslims

“In ons geloof bidden wij vijf keer per dag, en vaak zien mensen dat als belemmering. Ik zie het juist als een momentje voor jezelf om je tot God te keren om zo je dankbaarheid maar ook je angsten te delen, en dan weer verder te gaan met waar je mee bezig bent. Een duurzame relatie met God moeten we koesteren.”