Denemarken kondigt als eerste land broeikasgasbelasting aan voor boeren

Dramatic cows” by Birgit F is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Deense boeren gaan vanaf 2030 belasting betalen voor de broeikasgassen die hun bedrijf bij de productie van voedsel uitstoten. Denemarken is het eerste land dat zo’n belasting op broeikasgassen invoert.

De Deense centrumrechtse regering bereikte maandagavond een akkoord over de belasting met vertegenwoordigers van onder meer de vee-industrie en natuurorganisaties, meldt persbureau AP. De onderhandelaars werkten sinds december 2023 aan een belastingplan voor boeren. Dinsdag presenteerde de regering het nieuwe voorstel.

Deense boeren betalen vanaf 2030 120 Deense kronen (ongeveer 16 euro) per ton koolstofdioxide-equivalent die ze uitstoten via onder meer hun vee en kunstmest. Dat bedrag stijgt in 2035 naar 300 kronen (ongeveer 40 euro).

Een koe produceert gemiddeld 6,6 ton CO2-equivalent per jaar. Daar betaalt een boer in 2035 dus ongeveer 264 euro belasting over.

Wat is koolstofdioxide-equivalent?

Koolstofdioxide-equivalent is een maat om de uitstoot van verschillende broeikasgassen te vergelijken. Om de invloed te kunnen optellen, worden de uitstootcijfers van andere gassen omgerekend naar CO2-equivalent.

Eén kilogram CO2-equivalent staat gelijk aan de broeikaswerking van 1 kilogram CO2. Maar 1 kilogram methaan staat gelijk aan de broeikaswerking van 25 kilogram CO2 en stoot dus 25 kilogram CO2-equivalent uit. Methaan is het broeikasgas dat vee het meest uitstoot.

Bron: CBS