FORMATIE: De verdeling van ministersposten is een feit: verrassend veel bekende namen

“Dick Schoof gaat het land redden want iemand moet het doen”
© Mirjam Vissers Artwork – met genereuze toestemming van de kunstenares

Niets lijkt de komst van het kabinet-Dick Schoof nog in de weg te staan, nu de formerende partijen een akkoord hebben bereikt over de verdeling van posten en namen.

De ministersploeg van het eerste kabinet van Dick Schoof is compleet, als het aan de formerende partijen ligt. De PVV zal bij haar eerste kabinetsdeelname vijf ministers leveren, waaronder die voor Migratie. De VVD zorgt voor de ministers van Justitie en Financiën. NSC mag zowel Binnenlandse Zaken als Buitenlandse Zaken bestieren, BBB Landbouw en Wonen.

[…]

Maximale Haagse ervaring

Lang niet alle bewindslieden voor deze ministeries zijn bevestigd, maar de eerste namen duiden op een grote aanwezigheid van Haagse expertise. Zo zou de PVV een aantal zeer ervaren Kamerleden voordragen: Gidi Markuszower als minister voor Migratie, Fleur Agema als minister voor Zorg en Barry Madlener als minister voor Infrastructuur. Ook de VVD put voor haar ministers uit de eigen fractie, met Eelco Heinen (Financiën) en Sophie Hermans (Energie, de nieuwe naam voor de portefeuille Klimaat en Energie) als veelgenoemde namen.

Ogenschijnlijk hebben ook nieuwkomers NSC en BBB, die de afgelopen jaren slechts met één Kamerlid in de Tweede Kamer vertegenwoordigd waren, gezocht naar maximale ervaring in de selectie. NSC heeft volgens Haagse bronnen bijvoorbeeld gekozen voor Eddy van Hijum (voormalig CDA-Kamerlid en Overijsselse gedeputeerde) als minister van Sociale Zaken en voor topdiplomaat Caspar Veldkamp op Buitenlandse Zaken. BBB’er Mona Keijzer, de beoogde minister voor Wonen, was eerder staatssecretaris voor het CDA in Rutte III.

Minister én staatssecretaris

De verdeling van de posten past bij de speerpunten van de vier partijen. Op twee ministeries mag zelfs één partij zowel de minister als de staatssecretaris leveren. Dat geldt voor BBB op Landbouw en voor de PVV op Infrastructuur. In kabinet-Rutte IV, dat ook bestond uit vier partijen, was zo’n combinatie bij geen enkel ministerie het geval.

Met Landbouw, Infrastructuur en daarnaast BBB’er Mona Keijzer als minister voor Wonen zullen BBB en PVV een hoofdrol krijgen bij vraagstukken over de ruimtelijke ordening.

NSC en VVD hebben daarentegen de rol als hoeders van de schatkist naar zich toegetrokken. In de zogeheten sociaal-economische driehoek van Financiën, Sociale Zaken en Economische Zaken (inclusief Energie) leveren zij zes van de zeven bewindspersonen. De PVV levert er slechts één, BBB nul.

Met Schoof erbij bestaat het nieuwe kabinet straks uit zestien ministers. Dat zijn er vier minder dan Rutte-IV en evenveel als het kabinet-Rutte III. Het aantal staatssecretarissen ligt dan weer fors hoger.

[…]

Ongetwijfeld zal de oppositie haar tanden zetten in de nieuwe bewindspersonen. Zo werd Markuszower, de beoogde minister voor Migratie, ooit opgepakt voor verboden wapenbezit. Bovendien werd hij drie jaar geleden als Kamerlid door de voorzitter gekapitteld nadat hij opriep tot de vorming van een tribunaal voor de Nederlandse politici die volgens hem verantwoordelijk waren voor het „zelfhatende” immigratiebeleid.

„Het huidige Nederlandse immigratiebeleid is één grote misdaad tegen het Nederlandse volk”, zei Markuszower toen. „Jullie zouden allemaal voor een tribunaal gedaagd moeten worden en verantwoording afleggen voor jullie misdadige opengrenzenbeleid, want jullie maken Nederland kapot.”