CO₂-uitstoot huizen daalt in rap tempo, deels vanwege hoge energieprijzen

Smoking chimneys” by citizen_dick77 is licensed under CC BY-NC 2.0

De CO₂-uitstoot van huizen en gebouwen is in de afgelopen jaren razendsnel gedaald. Daarmee komt de reductiedoelstelling van 55 procent in 2030 in zicht. Kanttekening is wel dat de hoge energieprijzen een belangrijke rol spelen. Dat kan dus veranderen als die prijzen weer dalen.

Dat meldt demissionair minister De Jonge (Volkshuisvesting, CDA) maandag aan de Tweede Kamer. Tussen 1990 en 2023 is de CO₂-uitstoot van woningen en gebouwen met 38 procent gedaald, van 30 naar 18,6 megaton. Bijna de helft van die daling vond plaats in de afgelopen twee jaar.

Tussen 2021 en 2023 nam het aardgasverbruik bij woningen met een kwart af. Dat is deels te danken aan betere isolatie, warmtepompen, en andere verduurzamingsmaatregelen, maar voor een belangrijk deel ook simpelweg aan zuiniger gedrag: sinds de energieprijzen na de Russische inval in Oekraïne omhoog schoten, zetten veel huishoudens de thermostaat een een paar graden lager. Ook kende Nederland twee zachte winters.

[…]

Intussen ligt het isoleren van woningen wel ‘goed op koers’, aldus De Jonge. In 700 duizend woningen zijn afgelopen jaar isolatiemaatregelen getroffen. In 150 duizend woningen zijn warmtepompen geïnstalleerd. Tweederde daarvan was volledig elektrisch, eenderde hybride – deels nog op aardgas.

[…]

Vooral de ‘kleine verhuurders’, met minder dan 50 woningen, hebben nog veel werk te verrichten. In de Wet betaalbare huur zijn daarom maatregelen opgenomen die verhuurders moeten stimuleren om te verduurzamen.

Voor een duurzamere woning mag, volgens het wetsvoorstel, een hogere maximale huurprijs worden gevraagd. Ook maakt de wet het per 1 januari 2029 onmogelijk om woningen met een energielabel E, F of G nog te verhuren. Het wetsvoorstel moet binnenkort nog worden behandeld in de Eerste Kamer.