Biologische siertelers willen hulp overheid: ‘Ruimte voor groei’

Photo of beautiful pink and orange and yellow and white tulips from Holland fields” by WWW.CYCLETOURS.COM is licensed under CC BY-ND 2.0

De net opgerichte vereniging van Nederlandse biologische siertelers biedt vandaag een petitie aan in de Tweede Kamer. De telers presenteren een plan hoe de overheid de biologische sector kan helpen zich verder te ontwikkelen.

Op dit moment is nog niet 1 procent van de siertelers biologisch gecertificeerd. “Er is dus veel ruimte voor groei van de sector”, zegt Martin Heutink van Biologische Sierteelt Nederland. En die groei is er ook. Uit cijfers van Bionext, een ketenorganisatie voor biologische landbouw, blijkt dat sierteelt de grootste stijger is in vergelijking met andere sectoren.

Biologisch belonen

De vereniging wil dat – net als in de Denemarken – alle kosten voor het verkrijgen een biologisch label, door de overheid worden betaald. Dat kan voor kleinere telers enkele honderden en voor grotere telers duizenden euro’s schelen.

Ook vinden ze dat de overheid biologische kwekers moet belonen voor hun schonere manier van produceren. Voor biologische kwekers zouden lagere heffingen van het waterschap niet meer dan logisch zijn. “Met onze werkwijze dragen we immers bij aan schone lucht, bodem en schoon water”, zegt Heutink.

Ten derde hopen ze dat de overheid het goede voorbeeld geeft en een toenemend percentage biologisch inkoopt. Zodat in de toekomst bijvoorbeeld de bloemen naast de koning op Prinsjesdag volledig biologisch zijn. Die wens koestert Heutink al zolang hij biologisch teelt, zo’n vijftien jaar.

Wat is sierteelt?

Onder sierteelt wordt verstaan: bloembollen, snijbloemen, kamerplanten, vaste planten, bos- en haagplantsoen en laanbomen. De tulp is nu het meest geteelde biologische gewas onder de bloembollen. Daarnaast worden onder andere biologische krokussen, narcissen, dahlia’s, blauwe druifjes en lelies geteeld.

Ook is er een grote veelzijdigheid aan biologische zomerbloemen en snijgroen. Kamerplanten zoals cactussen en orchideeën, vele soorten vaste planten, bomen en heesters zoals lavendel, buxus, vlinderstuik en haagbeuk en verschillende laanbomen worden in Nederland biologisch geteeld.