BBB-senator blijkt doorgeefluik van een lobbygroep. ‘Ik lees en ik denk: dit is scherp, dit is slim’

service, reception, business
Photo by Peggy_Marco on Pixabay

Eric Kemperman (BBB) stelde scherpe Kamervragen die waren opgesteld door lobbyist Vastgoed Belang. Politici krijgen vaker hulp van belangenorganisaties, maar nemen hun vragen dan niet zo traceerbaar over: „Ik zit misschien wat apolitiek in de wedstrijd.”

BBB-senator Eric Kemperman heeft onder eigen naam tientallen kritische Kamervragen ingediend over de Wet betaalbare huur, die in werkelijkheid werden opgesteld door Vastgoed Belang, vereniging van particuliere verhuurders. Dat blijkt uit onderzoek naar deze documenten van Kemperman, die in bezit zijn van NRC.

De wet van demissionair minister Hugo de Jonge (CDA), die middenhuurwoningen reguleert en 1 juli moet ingaan, wordt dinsdag behandeld in de Eerste Kamer.

Kemperman (59), sinds een jaar politicus voor de BoerBurgerBeweging, bevestigt telefonisch dat Vastgoed Belang deze vragen heeft opgesteld. „Ja, klopt. Ik krijg heel veel ondersteuning van de juristen van Vastgoed Belang.” Hij ziet daar geen belangenverstrengeling in. „Ik zit misschien wat apolitiek in de wedstrijd”, zegt de senator, zelf particulier verhuurder met een handvol woningen in onder meer Ede. Hij wordt niet voor zijn verdiensten door Vastgoed Belang betaald, antwoordt hij desgevraagd. „Ik ben blij dat u de vraag stelt. Het antwoord is nee.”

[…]

‘Doorgeefluik’

Het komt vaker voor dat politici zich laten helpen door belangenorganisaties, maar niet dat ze hun vragen zo traceerbaar en integraal overnemen als Kemperman. Er is ook een wettelijke scheidslijn voor politici. Volgens artikel 50 van de Grondwet moeten Kamerleden het belang van alle Nederlanders dienen, niet alleen belangen van bepaalde groeperingen.

Demissionair minister De Jonge noemt het nieuws over Kemperman en Vastgoed Belang „zorgelijk”. „Het stellen van parlementaire vragen is een belangrijk instrument dat is voorbehouden aan de Eerste en Tweede Kamer”, zegt hij. „Daar moet zorgvuldig mee omgegaan worden. Het gebruik ervan als doorgeefluik voor de lobby van een belangenorganisatie voor vastgoedondernemers deugt gewoon niet.”

De Wet betaalbare huur werd eind april aangenomen door de Tweede Kamer; tegen waren BBB, VVD, JA21, FVD en SGP. Het is een uitbreiding van het ‘puntensysteem’ in de sociale huur naar middenhuur.

Vrije huurwoningen tot en met 186 punten kunnen zo maximaal 1.123 euro per maand gaan kosten. Als de Eerste Kamer de wet ook aanneemt, wordt deze uitgevoerd onder de opvolger van De Jonge: BBB’er Mona Keijzer, beoogd minister van Volkshuisvesting én partijgenoot van Kemperman.

[…]

Vragensets

In totaal heeft Kemperman eind mei en begin juni ongeveer vijftig vragen ingediend over de Wet betaalbare huur. Zo’n 65 pagina’s aan tekst die grotendeels van Vastgoed Belang komen, wat er niet bijstaat.

Uit de metadata blijkt dat de vragensets oorspronkelijk zijn gemaakt door Bart Rijgwart, senior beleidsadviseur van Vastgoed Belang. Deze vereniging heeft een paar duizend leden die zo’n miljoen particuliere woningen verhuren, volgens het Jaaroverzicht 2023. Voorzitter van Vastgoed Belang was tot 1 juni Jack de Vries, nu burgemeester van Maassluis.

Hugo de Jonge (CDA) demissionair minster Volkshuisvesting

Kemperman werkte ruim 25 jaar als interim-manager voor grote projecten en organisaties, zoals de Betuweroute, Maasvlakte 2 en de renovatie van het Rijksmuseum, zo staat op de site van BBB. Hij is lid van de raden van commissarissen van drie woningcorporaties.

Ook zegt Kemperman dat hij dit openlijk heeft besproken met een medewerker van De Jonge. Volgens een woordvoerder van het ministerie ging het juist andersom, blijkt uit een schriftelijke reactie. „Het ministerie heeft dhr. Kemperman erop gewezen na ontvangst van de eerste set vragen, dat in de documenteigenschappen zichtbaar was dat de vragen door Vastgoed Belang waren opgesteld. Ook bij de tweede set vragen bleek duidelijk dat deze gesteld zijn door Vastgoed Belang.”