Architecten bouwen woning van zeven vierkante meter

Le Corbusier /// Le Petit Cabanon /// Roquebrune-Cap-Martin, France /// 1949-1952” by OfHouses is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Op de zolderruimte boven hun appartement in Rotterdam ontwierpen architecten Beatriz Ramo en Bernd Upmeyer een piepklein appartement, dat is voorzien van alle woongemakken. Het was alleen wel even puzzelen.

Le cabanon” by finella_c is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

“Nee, wij horen niet bij de tinyhousebeweging die in de natuur gaat zitten en zichzelf een kleine ruimte oplegt”, zegt architect Beatriz Ramo terwijl ze de voordeur opent naar het appartement van 7 vierkante meter dat zij met haar partner Bernd Upmeyer – ook architect – ontwierp. De microwoning bevindt zich boven in de Rotterdamse jarenvijftigflat waarin het stel woont.

Een medebewoner bood de zolderruimte in 2014 te koop aan via een briefje bij de lift. Het stel betaalde er 11 1.000 euro voor.

“We wisten niet meteen wat we ermee zouden doen”, zegt Ramo. “Bernd dacht aan een waskamer, omdat we die missen in ons appartement, maar dat vond ik verspilling van ruimtelijk potentieel. Een andere wens was een logeerkamer. Mijn familie woont in Spanje, die van hem in Duitsland. Tegelijk wilde ik iets leuks voor mezelf: een sauna. En Bernd droomde van een ligbad, omdat wij alleen een krappe douche hebben.”

Ze onderzochten of en hoe dit allemaal zou passen in een ruimte van 1,97 bij 3,6 meter, met een hoogte van 3 meter. Het bleek na het nodige puzzelwerk mogelijk. Bijna tien jaar hebben ze in hun vrije tijd gewerkt aan ‘Le cabanon’, zoals ze het project doopten, naar het wereldberoemde vakantiehutje dat de Frans-Zwitserse architect Le Corbusier in 1951 voor zichzelf bouwde aan de Côte d’Azur: een sober buitenverblijf zonder keuken en douche. De architect at in het naastgelegen café en liep de rotskust af voor een duik in de Middellandse Zee.

[…]

“Projectontwikkelaars werken het liefst met standaard plattegronden en bieden nauwelijks ruimte om te ontwerpen aan interieurs; architecten mogen doorgaans enkel de gevel tekenen. Standaardisatie lijkt de snelste en goedkoopste oplossing voor de woningnood. Ik denk dat we juist moeten inzetten op alternatieven, niet elk huishouden heeft immers dezelfde behoeften en woningvraag.”