Al een jaar lang hitterecords: 1,5 graden opwarming komt gevaarlijk dichtbij

teXture – Dry Clay” by photonate.com is licensed under CC BY 2.0

Mei was de twaalfde maand op rij met wereldwijde recordtemperaturen. Het afgelopen jaar was 1,6 graden warmer dan het wereldgemiddelde voordat de klimaatopwarming werd ingezet. “We spelen Russisch roulette met de planeet”, zei VN-chef António Guterres woensdag tijdens een speciaal ingelaste toespraak over klimaatverandering.

Al sinds juli 2023 is de wereld ruim 1,5 graden warmer dan het pre-industriële gemiddelde van 1850 tot 1900, meldt de Europese klimaatdienst Copernicus woensdag. De recordwarmte heeft te maken met de stijgende hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer, maar ook met het tijdelijke weersverschijnsel El Niño.

Het is voor het eerst sinds de jaren 2015 en 2016 dat zo’n lange serie maandelijkse temperatuurrecords aan elkaar wordt geregen. Ook toen was er sprake van een El Niño, maar de wereldwijde temperatuur lag destijds nog ‘slechts’ 1,2 graden boven het pre-industriële gemiddelde.

[…]

Er is zelfs bijna 50 procent kans dat over die hele periode van vijf jaar de 1,5 graden-grens wordt overschreden, blijkt uit een nieuw WMO-rapport. Dat zou nog altijd geen permanente overschrijding van de grens uit het klimaatakkoord van Parijs betekenen, benadrukt de organisatie. Die grens verwijst naar de langetermijntrend over meerdere decennia.

[…]

‘Luisteren niet naar planeet’

“Onze planeet probeert ons iets te vertellen, maar wij lijken niet te luisteren”, zei VN-chef António Guterres woensdag tijdens een speciaal ingelaste toespraak over klimaatverandering. “Het is erop of eronder voor het klimaat.”

Antonio Guterres, secretaris-generaal Verenigde Naties

Guterres riep op tot een wereldwijd verbod op reclames door fossiele bedrijven. Media- en techbedrijven zouden die ook niet meer moeten accepteren, vindt de VN-baas. Olie- en gasbedrijven noemde hij “godfathers van klimaatchaos”. Ze geven volgens hem miljarden uit om mensen te misleiden over klimaatverandering, maar investeren nauwelijks in duurzame oplossingen.