Oostenrijkse klimaatminister die in haar eentje natuurherstelwet redde, is ‘kalme en gedisciplineerde dossiervreter’

grass, wheat field, grain
Photo by fietzfotos on Pixabay

De Europese natuurherstelwet is door een actie van de Oostenrijkse minister van milieu toch aangenomen. Dat is een opsteker voor voorstanders van de Green Deal, maar de vraag is hoe serieus de wet uitgevoerd gaat worden.

In de blessuretijd van deze Europese wetgevingscyclus heeft de omstreden natuurherstelwet alsnog de eindstreep gehaald. Het lot van de wet was zeer onzeker geworden nadat Nederland eerder dit voorjaar onverwacht besloot zich ertegen te keren. Maar na maanden uitstel en onzekerheid schaarde maandag alsnog de vereiste ruime meerderheid van EU-lidstaten zich achter de wet, die al door het Europees Parlement was aangenomen.

Doorslaggevend was maandag een solo-actie van de groene Oostenrijkse milieuminister Leonore Gewessler, die ondanks fel verzet van haar conservatieve coalitiepartner plotseling besloot de wet te steunen. Binnen het Oostenrijkse kabinet heeft die draai tot grote verontwaardiging geleid, waardoor nu een regeringscrisis dreigt. De Oostenrijkse bondskanselier Karl Nehammer liet al weten de stemming niet te accepteren en die bij het Europese Hof van Justitie aan te vechten – iets dat volgens deskundigen weinig kansrijk is.

Via X zei Gewessler vanwege haar „geweten” vóór te hebben gestemd omdat „wanneer het gezonde en gelukkige leven van toekomstige generaties op het spel staat, er moedige beslissingen nodig zijn”. Nederland stemde maandag wel tegen, net als Italië, Hongarije, Zweden en Finland. België en Polen onthielden zich van stemming.

Wat de Oostenrijkse klimaatminister Leonore Gewessler maandag deed, was in de EU nog nooit vertoond: ze stemde faliekant tegen de wens van haar eigen regering in vóór de Europese natuurherstelwet. Wie is deze voormalige milieuactivist, die in eigen land zowel lof als weerstand oproept?

[…]

Geen risicozoekende brokkenpiloot

Maandag baarde Gewessler (46) nog veel meer opzien, door voor de Europese natuurherstelwet te stemmen, zodat die nipt werd aangenomen. Hiermee ging ze rechtstreeks in tegen haar eigen kabinet, een samenwerking van de Groenen met de conservatieve ÖVP. Gewessler zette door, zich beroepend op haar geweten.

Leonore Gewessler Die Grünen from Vienna, Austria, CC0, via Wikimedia Commons

Maar wie op basis van bovenstaande vermoedt dat Leonore Gewessler een risicozoekende brokkenpiloot is, zit ernaast. Sinds 2020 bestiert ze het ministerie dat onder meer verantwoordelijk is voor de energievoorziening, milieubescherming en innovatie. Vanuit die positie voerde ze een forse reeks maatregelen door.