FORMATIE: Welke plannen van het nieuwe kabinet zijn belangrijk voor onze regio?

construction, concrete mixer, building
Photo by Peggy_Marco on Pixabay

Het deze donderdag gepresenteerde hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB legt de nadruk op bestaanszekerheid, wonen, asiel, migratie en veiligheid. Wat zijn de belangrijkste plannen voor onze regio?

EU-arbeidsmigratie

“Het omvangrijkste pakket voor grip op migratie ooit”, ronkt het in het 26 pagina’s tellende akkoord. Gemeenten als Rotterdam waar veel EU-arbeidsmigranten wonen, zullen blij zijn dit te lezen. De stad heeft de handen meer dan vol aan de uitwassen van het vrije verkeer van personen binnen de EU. […]

Spreidingswet alweer van tafel

De asielinstroom en opvangcrisis wordt uitgeroepen tot een acute noodsituatie en de Spreidingswet wordt ingetrokken. Het nieuwe kabinet wil het aantal asielzoekers terugdringen door procedures te verscherpen en versoberen, gezinshereniging en na-reizigers te beperken en voorrang op woningen voor vluchtelingen met verblijfsstatus te schrappen.

De Dordtse burgemeester Wouter Kollf (VVD) is als voorzitter van het Veiligheidsberaad nauw betrokken bij de problemen in de asielopvang. Hij is ‘groot voorstander’ van de Spreidingswet die in januari na lang debat door de Eerste Kamer kwam en alle gemeenten in Nederland verplicht tot de opvang van vluchtelingen. […]

Het terugdringen van het woningtekort is ‘topprioriteit’ en een grondwettelijke taak van de overheid. In Rotterdam zijn ze het daar volmondig mee eens. “Dat is het zeker!”, reageert de woordvoerder van wethouder Chantal Zeegers (D66), verantwoordelijk voor het woondossier. Het nieuwe kabinet trekt vijf miljard euro uit om de bouw te stimuleren.

Jaarlijks moeten er 100 duizend woningen bij komen. De bouw versnellen kan door te zorgen voor meer grond (overal een straatje erbij), lagere kosten en versnelde procedures.

Er komt een minister die bepaalt waar en hoeveel er gebouwd moet worden. Voor bouwen worden er geen extra duurzaamheidsregels opgelegd. Dat is interessant, want in Rotterdam wordt deze week nog het plan voor ‘duurzaam doorbouwen’ gelanceerd.

Verder wil het nieuwe kabinet dat woningcorporaties niet alleen verantwoordelijk zijn voor de verhuur van sociale huurwoningen maar ook meer gaan verhuren in de categorie tot 1100 euro. Van alle nieuwbouw moet voortaan minimaal 30 procent sociale huur zijn.

De Rotterdamse corporaties zijn blij dat het nieuwe kabinet doorgaat op de ingeslagen weg. “Van deze maatregelen zijn wij voorstander”, zeggen de vier grote corporaties in Rotterdam. Zij verhuren in de stad meer dan 120 duizend sociale huurwoningen en er zijn 86 duizend woningzoekenden. Dus meer is nodig.

“We staan ook klaar om sociaal te bouwen en ook voor mensen die net iets meer verdienen. We vragen wel aandacht voor de kosten, want er moet geld geïnvesteerd worden om wonen betaalbaar te houden in Nederland.”

Criminaliteit en veiligheid

Rotterdam publiceerde woensdag de criminaliteitscijfers over 2023. In de Rotterdamse haven werd ruim 45 duizend kilo cocaïne onderschept. Douane en politie wisten 452 uithalers op te pakken, vaak jongeren uit kwetsbare wijken die zwichten voor het snelle geld.

[…]

Minder internationale studenten naar Rotterdam

Ook studiemigratie moet minder, vinden PVV, NSC, VVD en BBB. Tien jaar geleden was de trend om opleidingen in het Engels aan te bieden. Dat moet worden teruggedraaid. Ook een beperkt aantal buitenlandse studenten mag voortaan naar Nederland komen voor een studie.

[…]

Kerncentrale in Rotterdam?

Het nieuwe kabinet zet de bouw van twee nieuwe kerncentrales door en wil zelfs dat er twee extra komen. Dat zouden ook meerdere kleine centrales kunnen zijn. Door dit voornemen is de kans nog groter geworden dat ook op de Eerste of Tweede Maasvlakte een kerncentrale komt. De kerncentrale in het Zeeuwse Borssele blijft open, en waarschijnlijk komt daar nog een centrale bij.

Het Rotterdamse havenbedrijf vindt de Maasvlakte geen logische plek omdat haventerreinen waar grote schepen kunnen afmeren schaars zijn. Het Rotterdamse college liet dat vorige maand ook weten aan politiek-Den Haag.

[…]

Nationaal Programma Rotterdam Zuid

Het nieuwe kabinet gaat door met het zogeheten Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid. Dat is goed nieuws voor Marco Pastors, sinds de start in 2011 directeur van het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid (NPRZ).