Waardoor groei je krom bij het ouder worden?

Elderly People Street Sign” by Ethan Prater is licensed under CC BY 2.0

[…] Volgens geriatriefysiotherapeut Christianne Bessems is het een misvatting dat alleen vrouwen botontkalking krijgen en daardoor krom groeien. Bij botontkalking is er sprake van een tekort aan kalk in de botten. Rond het dertigste levensjaar zijn botten op het sterkste niveau. Bij het ouder worden neemt de botmassa af en verslechtert de botstructuur. Botontkalking hoort bij het ouder worden, maar kan ook komen door suikerziekte, reumatoïde artritis of kanker.

Tijdens de overgang wordt er minder oestrogeen aangemaakt, een hormoon dat zorgt voor gezonde en sterke botten, waardoor vrouwen inderdaad vaker botontkalking hebben. “Maar ook mannen kunnen door osteoporose – botontkalking in de volksmond – een afwijkende houding krijgen. Bij het ouder worden zakken je wervels door osteoporose in. Vergelijk het met tompoucen boven elkaar die inzakken. Daardoor verlies je lengte.”

Bessems adviseert om de oorzaak van de kromming te onderzoeken in het ziekenhuis. Om te bepalen of iemand osteoporose heeft, wordt een zogeheten Dexa-scan en een wervelhoogtemeting gedaan.

Genoeg bewegen

Verkeerd en lang zitten kan krom groeien in de hand werken. Belangrijker is het om genoeg te bewegen, stelt Bessems. “Vanaf je zeventigste verlies je 3 tot 5 procent spiermassa: use it or lose it. Het advies is om per week minimaal 150 minuten stevig te wandelen en daarnaast spier- en botversterkende oefeningen te doen, zoals traplopen.”

Een actieve leefstijl zorgt namelijk voor fitheid en een goede houding. “Hierdoor raak je minder snel uit balans en heb je een kleinere kans om te vallen en iets te breken. Hoe minder je beweegt, hoe groter de kans om te vallen en te overlijden aan bijvoorbeeld een heupbreuk, wat je bij ouderen vaak ziet. Bewegen is dus leven.”

Ook een goede en gevarieerde voeding is belangrijk, met sowieso voldoende calcium en vitamine D tegen botontkalking. Calcium zit in zuivelproducten, groente, peulvruchten en noten. Vitamine D kan ook in de vorm van een supplement worden ingenomen. Pas daarnaast op met suikers, alcohol en roken. Deze verhinderen de opname van vitaminen en mineralen zoals calcium en hebben een negatief effect op de botten.

Helpt oefentherapie zoals Mensendieck of Cesar dan om rechter te gaan staan? “Als de wervels zijn verzakt op oudere leeftijd, dan krijg je deze niet meer recht.” Wel kun je met gespecialiseerde fysiotherapie en oefentherapie erger voorkomen. “Tot aan je dood ben je trainbaar. Je kunt bijvoorbeeld weerstandstrainingen doen met gewichtjes. Maar het belangrijkste is dat je gezond eet, blijft bewegen – meedoen met ‘Nederland in Beweging’ bijvoorbeeld is goed – en vooral blijft traplopen.”