Sinds 2015 zijn de huurprijzen in Nederland met 18,5 procent gestegen.

keys, silver, security
Photo by PublicDomainPictures on Pixabay

Nederlanders geven een relatief groot deel van hun inkomen uit aan woonlasten. Het gaat gemiddeld om zo’n 23 procent van het inkomen.

Dat is meer dan in veel andere landen in de Europese Unie, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De cijfers tonen ook dat in Nederland relatief veel jongeren op zichzelf wonen.

Nederland staat op de zesde plek van alle EU-landen als het gaat om de woonlasten. Griekenland staat op één; inwoners zijn daar ruim 34 procent van hun inkomen kwijt aan huur of hypotheek. Ook in Denemarken, Duitsland, Luxemburg en Bulgarije wordt er meer uitgegeven aan wonen dan in Nederland.

Over het algemeen zijn in de rijke landen de woonlasten het hoogst, legt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS, uit.

[…]

Middenmoot

Sinds 2015 zijn de huurprijzen in Nederland met 18,5 procent gestegen. Daarmee staat Nederland in de Europese middenmoot; gemiddeld stegen huurprijzen in Europa met ruim 13 procent.

In Midden- en Oost-Europa stegen de huurprijzen veruit het hardst sinds 2015. In Litouwen was de stijging bijvoorbeeld 68,2 procent.

Eurostat: Woonlasten in Nederland behoren tot de hoogste van de Europese Unie

[…]

Grieken geven relatief gezien het grootste deel van hun besteedbaar inkomen uit aan hun koop- of huurhuis. In Griekenland was dat in 2022 gemiddeld 34,2 procent. Andere koplopers in de Europese Unie zijn Denemarken (25,4 procent), Duitsland (24,5 procent), Luxemburg (23,8 procent) en Bulgarije (23,3 procent).

Nederland zit met gemiddeld 22,6 procent van het inkomen dat opgaat aan woonlasten in dit onderzoek net boven het Europese gemiddelde van 20 procent. Dat geldt ook voor Zweden met 22,2 procent. Andere vergelijkbare economieën scoren onder het gemiddelde. Fransen en Belgen zijn gemiddeld zo’n 18 procent kwijt aan woonlasten. Voor Italianen is dat 15,5 procent, voor Portugezen 14,3 procent. Hekkensluiters zijn Litouwen (12,3 procent), Cyprus (11,2 procent) en Malta (8,8 procent).

Wat betreft Nederland lijken de cijfers van Eurostat, hoewel ze bovengemiddeld in de EU zijn, zelfs nog wat aan de lage kant. In 2022 meldde het CBS op basis van eigen onderzoek in Nederland een veel grotere ‘woonquote’. Huurders zijn relatief duurder uit dan kopers, voor hen komen de totale woonlasten als percentage van het besteedbaar inkomen in 2021 uit op gemiddeld 36,3 procent. Voor huiseigenaren was dat gemiddeld 23,4 procent. De bron was toen het driejaarlijkse woononderzoek Nederland (WoON) 2021, een enquête onder ruim 47 duizend Nederlanders.