Ruim 700 jaar oude sluisvliet vrijgelegd: dé dam waaraan de stad Rotterdam zijn naam te danken heeft

Archeologen bij de gevonden sluisvliet – © Archeologie Rotterdam

Onverwacht leggen archeologische opgravingen in de binnenstad van Rotterdam middeleeuwse resten bloot van een eeuwenoud afwateringskanaal. ‘Wat we nu allemaal vinden, is veel meer dan we durfden hopen’, zegt archeoloog en projectleider Maaike Sier.

In een modderige bouwput in hartje Rotterdam legt een archeoloog het houten raamwerk van een ruim 700 jaar oud afwateringskanaal verder vrij. Hier ontstond ooit de stad aan de Maas. De Laurenskerk is het enige middeleeuwse gebouw dat de bombardementen in 1940 overleefde – en daar worden nu middeleeuwse ontdekkingen over Rotterdam gedaan.

Het is volgens archeoloog Maaike Sier, die de leiding heeft over het project, daarom een spannende plek. Al tijdens het vooronderzoek in januari trof zij hier met collega’s resten van een sluisvliet aan. Dit middeleeuwse afwateringskanaal was onderdeel van een slim systeem van dijkbewoners om zich te weren tegen wateroverlast uit de rivier de Rotte. Het is daarmee dé dam waaraan Rotterdam zijn naam te danken heeft.

In juni begint op deze plek de bouw van woontoren RottaNova, een complex met 259 luxe appartementen. Tot die tijd onderzoeken de archeologen van Archeologie Rotterdam met hulp van BAAC NL en ADC ArcheoProjecten de zes meter diepe bouwput.

[…]

Belangrijke plek’

Fundamenten van huizen, maar ook borden, een bijl, schoenen, steengoed kannetjes, ringen, munten en naaldjes: het zijn volgens Sier vondsten waaruit blijkt dat hier niet de armste Rotterdammers woonden. En sinds deze week is er een nieuwe ontdekking: de oudste houten sluis van het afwateringskanaal, die van de Nauwe Kerkstraat. Deze is gebouwd circa 1270.