Laka vraagt om handhaving ontbrekend veiligheidsonderzoek Dodewaard

Dodewaard” by Martin Bravenboer is licensed under CC BY 2.0

Stichting Laka heeft maandag de ANVS verzocht om handhavend op te treden en de eigenaar van de voormalig kerncentrale Dodewaard op te dragen een verplicht periodiek veiligheidsonderzoek alsnog uit te voeren. Twee maanden gelden kwam aan het licht dat Dodewaard, sinds de sluiting in 1997, geen periodieke veiligheidsevaluatie meer had verricht. Zo’n onderzoek is bij kernreactoren iedere tien jaar wettelijk verplicht.
Laka verwacht in de nu uit te voeren veiligheidsevaluatie ook zal worden herzien of het uitstellen van de sloop van de kerncentrale tot 2045, anno 2024 nog wel stand kan houden.

[…]

De energiebedrijven Engie, EPZ, Uniper en Vattenfall, de feitelijke eigenaren van Dodewaard, hebben met een door hen opgetuigd juridisch spiegelpaleis het zo geregeld dat de rekening van Dodewaard niet bij hen op de mat kan vallen. Voor het financieren van nieuwe kerncentrales wordt gekeken naar de Regulated Asset Base (RAB), een directe heffing opgelegd aan stroomgebruikers, waarmee de rentekosten voor nieuwbouw kunnen worden gedrukt. Nu er ook 185 miljoen schort voor de sloop is het misschien aardige een RAB-pilot om heffing voor de ontmanteling van Dodewaard op de stroomtarieven van Engie, EPZ, Uniper en Vattenfall in te stellen.