Kweekvlees staat voorlopig nog niet op het menu

Plantaardig kippevlees Jpatokal, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

VOEDSEL

Sappig, vet, hartig, met een knapperig velletje. De journalist van NRC die vorige maand als een van de eersten in Europa kweekvlees mocht proeven, kwam tot de conclusie dat het worstje van start-up Meatable eigenlijk heel gewoon smaakte, naar varkensworst. Dat was precies de bedoeling van de makers, die voor hun gerecht 28 procent uit stamcellen gekweekt vlees uit een bioreactor mengden met erwten, kikkererwten, soja, zuurteregelaars, gistextract en rodebietenpoeder – ingrediënten die ook in volledig plantaardige vleesvervangers worden gebruikt.

Meatable maakte deze week bekend dat het bedrijf een nieuwe topman krijgt. De Amerikaan Jeff Tripician werkt al 25 jaar in de vleessector en hij moet ervoor gaan zorgen dat het bedrijf kan uitbreiden, allereerst in de Verenigde Staten en Singapore, de enige twee landen waar de verkoop van kweekvlees aan consumenten momenteel is toegestaan. Zo hoopt het Leidse bedrijf de volgende stap in zijn ontwikkeling te maken, want er is nog een flinke schaalvergroting nodig voordat het product van Meatable tegen een betaalbare prijs te koop zal zijn.

Vlees uit stamcellen heeft de potentie twee problemen op te lossen: het dierenleed in de bio-industrie en de negatieve impact op milieu en klimaat van grootschalige veehouderij. Investeerders stroomden de afgelopen jaren dan ook toe om cultured meat-start-ups van kapitaal te voorzien. Alleen al in de VS ging het tussen 2016 en 2022 om ruim drie miljard dollar.

Vlees kweken kan zonder dierenleed, en ook de milieuwinst van kweekvlees ten opzichte van regulier vlees is evident: zonder dieren geen mest en dus geen stikstof. Over de klimaatwinst bestaat meer onzekerheid. Wanneer er voor de fabricage gebruik wordt gemaakt van de huidige mix van gewone en schone energie, is de uitstoot van CO2 alleen bij de productie van kweekrundvlees lager dan bij regulier rundvlees. Bij varkens en kippen produceert de fabricage van vlees in een kweekvat méér koolstofdioxide dan op de boerderij. Pas als kweekvlees geheel met duurzame energie wordt gemaakt, zal het in alle gevallen minder belastend zijn voor het klimaat dan regulier vlees.