Kunst & Complex, een van de oudste kunstenaarsateliers in Rotterdam, dreigt te verdwijnen
Sinds de gemeente Kunst & Complex drie jaar geleden ter bieding aanbood is de toekomst onzeker. Onduidelijk is vooral welke ruimte de kunstenaars zelf mogen houden.
In een voormalige lijmfabriek in de Merwe-Vierhavens, een verouderd Rotterdams havengebied, wijst kunstenaar Jeroen Kuster (52) naar buiten. Hij is een van de ongeveer dertig kunstenaars die onder de gedeelde noemer Kunst & Complex sinds 1988 een atelier hebben in dit monumentale pand. ‘In het begin was dit nog een industriegebied. Hiernaast zat een leerplooierij die ontzettend stonk, en er kwam in 1994 een tippelzone, de Keileweg.’
Inmiddels is dat verleden tijd. De gemeente Rotterdam heeft sinds zo’n tien jaar het plan opgepakt de oude stadhavens te transformeren tot een culturele wijk met woon- en werkgelegenheid. Meer levendigheid: dat juicht Kunst & Complex toe. ‘Dan kunnen we hier makkelijker mensen uitnodigen’, zeggen Kuster en medekunstenaars Alex Jacobs (50) en Niels Post (51) in een van de ateliers.
Maar sinds drie jaar is de toekomst van hun werkplekken onzeker. Dat heeft alles te maken met een tender die de gemeente in 2020 uitschreef voor het complex waar behalve Kunst & Complex nog een tweede pand en een binnenplein deel van uitmaken. Wie wilde, kon een bod en bijkomstig plan voor het geheel indienen.
Team Crossing Keileweg kwam in 2021 als winnaar uit de bus. Die groep bestaat uit projectontwikkelaar Miss Clark, conceptontwikkelaar De Mannen van Schuim, architectenbureau Kraaijvanger en beoogde gebruikers Social Capital, Happy Tosti Groep en Bank15: drie ondernemingen die zich inzetten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.