Klimaatactivisten verstoren aandeelhoudersvergadering van Shell met liedjes
De jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Shell in Londen is dinsdag nog maar net begonnen als klimaatactivisten die alweer verstoren. “Shell vermoordt het klimaat”, zingen de activisten. Zij worden verwijderd door de beveiligers, die in groten getale in conferentiecentrum aanwezig zijn.
Eens per jaar houden grote bedrijven een grote vergadering waarbij aandeelhouders vragen kunnen stellen. Ook stemmen ze over veranderingen in het bedrijf. Als de voorzitter de vergadering van Shell dinsdag opent, staan mensen in het publiek op en beginnen ze liedjes te zingen en leuzen te roepen.
“Shell kills, Shell kills, Shell kills“, klinkt er op de melodie van Dolly Partons hit Jolene. Net als de beveiliging ze uit de zaal heeft verwijderd en de voorzitter verdergaat, staan er weer nieuwe actievoerders op. Ook voor de deur van het congrescentrum wordt gedemonstreerd tegen het oliebedrijf. Onder andere Extinction Rebellion is vertegenwoordigd.
In eerste instantie reageert de voorzitter van de raad van commissarissen Andrew Mackenzie geduldig; hij gaat niet in op de claims van de activisten. Later zegt hij dat iedereen die nog protesteert zal worden verwijderd.
Klimaatactivisten trotseren de beveiliging van Shell en laten zich wederom horen op de aandeelhoudersvergadering
[…]
Schone energie
Een veel pikantere kwestie voor Shell was in hoeverre de klimaatrebellie onder zijn eigen achterban, de aandeelhouders, dit jaar zou groeien – of misschien juist wel verder tot bedaren zou komen. Shell ligt al langer onder vuur van een deel van zijn aandeelhouders, die eisen dat het oliebedrijf sneller ‘vergroent’. De Nederlandse activistische aandeelhoudersclub Follow This dient elk jaar een motie in waarin het Shell oproept meer werk te maken van de verduurzaming.
Megabeleggers kan Shell minder makkelijk wegzetten als ‘gekke klimaat-Henkies’
Uit de uitslag bleek wederom iets minder steun voor Follow This: 18,6 procent. Voor de herziene ‘transitiestrategie’ van Shell was er juist bijna 80 procent steun. Bij Shell zullen ze dat als een overwinning interpreteren. Maar Mark van Baal van Follow This ziet er zelf geen verlies in. „Shell kan deze beleggers niet blijven negeren. Met 19 procent van de stemmen kunnen we spreken van een aandeelhoudersopstand, aangezien 99 procent van de aandeelhouders meestal met het management meestemt.”
De bestuurders van Shell kregen ruime steun voor herbenoeming, richting de 100 procent. Alleen MacKenzie viel op, omdat hij ‘slechts’ 90 procent kreeg. Aan het einde van de vergadering bood hij zijn excuses nog eens aan voor het laten verwijderen van een belegger vorig jaar die achteraf bezien toch een heel „beschaafde vraag” stelde. Nu ging het bijna weer fout. De beveiliging probeerde de enige zwarte vrouw die aan het woord kwam af te voeren toen zij vertelde over hoe Shell de Nigerdelta vervuilt met lekkende pijpleidingen. Mackenzie hield de beveiligers tegen.