Kamer wil snel aanpassing voorkeursbeleid medicijnen. ‘We zitten niet ver af van noodsituatie’

Ancient Pharmacy, Gouda NL” by golf1025 (Jan de Boer) is licensed under CC BY-ND 2.0

Het alsmaar stijgende medicijnentekort laat zien dat het preferentiebeleid niet meer goed werkt, vindt de Kamer. Er moet snel worden ingegrepen.

De Tweede Kamer wil dat het voorkeursbeleid voor medicijnen wordt aangepast. Dat zogenoemde preferentiebeleid, waarbij verzekeraars slechts één middel, veelal het goedkoopste, vergoeden, leidt volgens Kamerleden tot een groeiend tekort aan geneesmiddelen.

Nederland kampt al jaren met een oplopend medicijnentekort. Bijna een op de zeven Nederlandse patiënten is nu aangewezen op medicijnen die halsoverkop uit buurlanden gehaald moeten worden omdat ze in Nederland niet meer verkrijgbaar zijn, bleek onlangs uit onderzoek van NRC. Vooral jicht-, astma-, psychiatrie- en hartpatiënten hebben daar last van. In 2023 ging het om 140 medicijnen, een record.

[…]

Bedenker van het preferentiebeleid Henk Eleveld wees vorig jaar in NRC op andere oorzaken van het medicijngebrek, zoals tekorten aan grondstoffen. Volgens hem is het preferentiebeleid geen hoofdoorzaak van de tekorten. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) noemde dat ook „een hardnekkig misverstand.” Het tekort wordt volgens ZN vooral veroorzaakt door wereldwijde productie- en distributieproblemen en een stijgende vraag naar medicatie door vergrijzing. Een mondiaal, complex probleem, aldus ZN.

Maar ook Dijkstra gaf donderdag toe dat het voorkeursbeleid in elk geval „niet meer goed werkt. Dan moeten we dus ingrijpen.”