Gaswinning bij Schiermonnikoog mag toch doorgaan

CSIRO ScienceImage 1905 Oil and Gas Drilling Platform.jpg” by division, CSIRO is licensed under CC BY 3.0

Een groot gaswinningsproject op de Noordzee ten noorden van Schiermonnikoog mag toch doorgaan. Demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) geeft daar alsnog toestemming voor.

De rechtbank Den Haag oordeelde vorige maand nog dat een vergunning voor dat project te gemakkelijk was verleend.

Exploitant ONE-Dyas kreeg al in 2022 een vergunning om zo’n 20 kilometer uit de kust van het Waddeneiland gas te winnen uit de zeebodem. Natuurorganisaties hadden dat besluit aangevochten, onder meer omdat de natuur onvoldoende zou worden beschermd. De rechtbank ging daar deels in mee.

Inmiddels heeft het bedrijf extra informatie over de beperking van de stikstofdepositie en het onderwatergeluid rond de bouw van het boorplatform aangeleverd. Demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft daarop geoordeeld dat er alsnog “geen bedenkingen” zijn bij het verlenen van een vergunning.

De natuurorganisaties die eerder naar de rechter stapten om de gaswinning tegen te houden, kunnen ook tegen de aangepaste vergunning in beroep gaan. Stijn van Uffelen van milieugroep MOB zegt daar in de komende dagen een besluit over te nemen.

Schiermonnikoog locator map municipality NL 2018” by Condor3d is licensed under CC BY-SA 4.0