FORMATIE: Niks mis met slogan ‘From the river to the sea, Palestine will be free’, oordeelt rechter.

Niks mis met slogan ‘From the river to the sea, Palestine will be free’, oordeelt rechter

In mei 2021 werd in Nederland fel geprotesteerd tegen de escalatie van het Israëlische geweld tegen de Palestijnen in de bezette Palestijnse gebieden en Israël zelf. Een van de slogans waarmee dat gebeurde was From the river to the sea, Palestine will be free.

Slogan met historie

Die slogan heeft een lange geschiedenis. Het is een Palestijnse roep om vrijheid in alle delen van historisch Palestina, het gebied tussen de rivier de Jordaan en de Middellandse Zee. Na de stichting van de staat Israël in 1948 viel dat in delen uiteen en verloren de Palestijnen iedere zeggenschap over hun thuisland.

Kamer wil leus ‘From the river to the sea’ strafbaar stellen, motie aangenomen

De Tweede Kamer wil de omstreden leus “From the river to the sea, Palestine will be free” strafbaar stellen. Een motie daarvoor is dinsdagmiddag na stemming in de Kamer aangenomen.

De zin (“Van de rivier tot de zee zal Palestina vrij zijn”) komt momenteel regelmatig voorbij tijdens demonstraties rond het Gazaconflict.

Volgens sommigen staat die slogan voor het algemene verlangen naar gelijkheid voor Palestijnen en/of één (democratische) staat in het gebied, waar iedereen vredig samenleeft. Anderen beschouwen hem als antisemitische wens. Namelijk de wens dat Israël van de kaart wordt geveegd voor een Palestijnse staat.

Gerechtshof Amsterdam