FORMATIE: Het is maar de vraag of de kabinetsplannen echt zo goed uitpakken voor boeren

Spreading farm yard manure” by naturalengland is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Boeren reageren opgelucht op de plannen van het nieuwe kabinet. De hoop is gevestigd op toegeeflijkheid van de EU en het vinden van juridisch houdbare regels. Maar de vraag is of dat realistisch is.

“Het was het wachten waard” en “vijf jaar protesteren is toch niet voor niets geweest”, was er vanuit de agrarische sector te horen als reactie op de plannen van het nieuwe kabinet.

Boeren hadden het de laatste jaren al niet makkelijk. Vaak worstelden ze met milieu- en stikstofregels. Boeren zeiden dat als ze hun bedrijf hadden aangepast aan nieuwe voorschriften, die alweer veranderd waren.

Op papier ziet het hoofdlijnenakkoord van PVV, NSC, VVD en BBB er voor boeren inderdaad positief uit. De partijen willen dat boeren meer mest mogen uitrijden, een gedwongen krimp van de veestapel komt er niet en het nieuwe kabinet is “trots” op boeren en vissers.

Maar de vraag is of alles wat de vier partijen willen mag van de Europese Unie (EU) en of het standhoudt bij de rechter. Neem bijvoorbeeld de mestcrisis waarin veel melkveehouders momenteel zitten. Doordat de EU Nederland geen uitzonderingspositie meer geeft, mag er de komende jaren minder mest op het land worden gebracht. Boeren waren daardoor bang voor torenhoge kosten of het gedwongen afvoeren van vee.