Formatie: Eerste reacties en analyses in podcasts

“Bij het boven water trekken van een nieuw kabinet werden deze week gifpillen, tijdbommen en drijfzand zichtbaar.” © Mirjam Vissers Artwork – met genereuze toestemming van de kunstenares

TROUW Wilders in het centrum van de macht

Daar is hij dan: het coalitieakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB. De 26 kantjes zoeken de grenzen van de rechtsstaat op, zoals door de partijen zelf al aangekondigd. En daarmee sorteren ze voor op conflict.

FORMATIE: NRC Haagse Zaken: De week dat er een akkoord kwam maar de saamhorigheid uitbleef

Voor het eerst in de geschiedenis is er een coalitie gevormd onder leiding van een radicaal-rechtse partij. De vier partijen doen in een akkoord dat 26 kantjes beslaat een reeks voorstellen om Nederland op de schop te nemen. In deze Haagse Zaken nemen we je mee in de afgelopen week, bekijken we de plannen en bespreken we wat het betekent dat de verbondenheid tussen de partijen nog ver te zoeken is.

BNR Akkoord over de hoofdlijnen: Hoop Lef en Trots

Na maanden van twijfel is het dan toch gelukt: PVV, VVD, NSC en BBB hebben een hoofdlijnenakkoord gesloten. Ze zeggen een nieuwe weg in te slaan met het akkoord. Alle partijen zijn akkoord. Na de laatste onderhandelingsronde werd het onderhandelaarsakkoord in de fracties besproken.

Volkskrant De Kamer van Klok: Toch een akkoord – hoe natuurlijke tegenpolen Omtzigt en Wilders elkaar vonden

Na maanden onderhandelen presenteerden PVV, VVD, NSC en BBB dan eindelijk hun coalitieakkoord. Eén belangrijk onderdeel ontbreekt nog: de premierskandidaat. […] Rest de vraag: hoe serieus moeten we dit ‘slordige’ hoofdlijnenakkoord eigenlijk nemen? En mag je nu wél of niet de term ‘extreemrechts’ gebruiken in de Tweede Kamer?