FORMATIE: Dom geschop tegen alles wat de mens zacht maakt
OPINIE
De btw-verhoging op cultuur is zoiets als 130 kilometer per uur binnenhalen en dat vieren als grote politieke overwinning. Je zou het ook gewoon treiteren kunnen noemen. Of cultuurhaat. Of een middelvinger.
Zeker, er ligt een rapport aan ten grondslag, waarin becijferd wordt of een lage btw meer mensen aan cultuur helpt (daarop kan overigens niet eenduidig met ‘ja’ of ‘nee’ geantwoord worden). Wat een hoge btw gaat betekenen is nog niet gemeten, anders dan dat het duidelijk is dat cultuur duurder wordt.
Linksom of rechtsom, de cultuursector ziet zich door deze cultuurpolitiek voor de zoveelste keer genoodzaakt zich te legitimeren, haar bestaansrecht te verdedigen, uit te leggen wat de waarde van cultuur is, zich te verweren tegen het stompzinnige frame van cultuur als ‘linkse hobby’.
Acteur Malou Gorter en toneelschrijver Nathan Vecht legden het desondanks nog een keer geduldig in Buitenhof uit: de kunstenaar is doorgaans de ‘hardwerkende Nederlander’ waar de politiek zo de mond van vol heeft, die gemiddeld 17.000 euro verdient per jaar. Die kunstenaar is zo gepassioneerd, dat hij chantabel wordt, altijd over zijn uren heengaat en met minder genoegen neemt. De eerste die getroffen zal worden door de hoge btw is deze hardwerkende Nederlander. Ook CPNB-directeur Eveline Aendekerk gebruikt financiële argumenten in de onderbouwing van de petitie tegen de verhoging van btw op boeken: „De voorgenomen btw-verhoging op boeken zal de schatkist op korte termijn wat geld opleveren maar gaat mens, maatschappij en economie uiteindelijk een veelvoud kosten.”