Dieren zijn je eten, je vrienden en je geld | ‘K*TBOEREN’ | NPO3
Boeren kwamen de afgelopen jaren vaak boos in beeld omdat ze het niet eens waren met het stikstofbeleid. Is dat alles wat boeren zijn? Boze slopers?
In deze serie willen we uitvinden wie de jonge boeren van de toekomst zijn. Ondanks de kritiek en onzekerheid zijn zij vastberaden om boer te blijven. Vier jonge boeren nemen ons mee in hun wereld. Wie zijn deze boeren? Waar lopen ze tegenaan? Hoe ziet hun toekomst eruit? Hoe verschilt het platteland van de stad?
We zoeken het voor je uit in deze serie van Brandpunt+ van de KRO-NCRV.
- Regie: Judith van Beek
- Camera: Roxanne Herder, Corné de Vos
- Research: Neeltje Walgien, Corné de Vos, Judith van Beek
- Montage: Roxanne Herder, Sjoerd Niekamp
- Voice-over: Joyce Dijkstra
Nieuwe serie ‘K*tboeren’ van KRO-NCRV Brandpunt+
In‘K*tboeren’ van KRO-NCRV’s Brandpunt+ worden vier jonge boeren gevolgd die, ondanks kritiek uit de samenleving en structurele onzekerheid, vastberaden zijn om boer te blijven. Varkens- en schapenboer Maurice gaat op festivals het gesprek aan over de beeldvorming rond boeren. Biodynamisch boerin Birk maakt zich druk over het uitputten van onze grond. De vrolijke agrarisch ondernemer Rint-Jan ziet overal handel in en melkboer Bram doet er alles aan om het ‘echte boerenverhaal te vertellen’. Vanaf maandag 27 mei is ‘K*tboeren’ wekelijks te zien om 16:00 uur bij KRO-NCRV op het YouTube-kanaal van NPO 3.
[…]
Varkens- en schapenboer Maurice
Maurice (22) werkt drie jaar in het familiebedrijf van zijn ouders in het Brabantse Eethen.
Toen zijn moeder vorig jaar kanker kreeg, kwam er meer druk op het gezin te liggen en moest Maurice nog langere dagen maken. Een vakantie zit er al jaren niet meer in. Voorheen wilde hij graag akkerbouwer worden, maar dat zou het einde van het familiebedrijf betekenen. Dat ging hem aan zijn hart. Het steekt Maurice dat hij zo hard werkt, en toch zoveel commentaar krijgt van de buitenwereld. “Mensen die drie keer per jaar op vakantie gaan, dat die voor jou lopen te bepalen dat je een dierenmishandelaar bent. Hoe jij je werk doet is niet goed.”
Handelaar en veehouder Rint-Jan
De Friese Rint-Jan (22) leerde het boerenleven en handelen in voer en vee van zijn opa.
Aangezien hij zelf geen boerderij heeft, moet hij goed netwerken om rond te komen. “Hoe je het ook wendt of keert, het vee moet er zijn.” Op de paardenmarkt in het Drenthse Zuidlaren zien we hoe hij een paard op de kop tikt. Rint-Jan wordt moe van de online negativiteit rondom boeren en hoe zij om zouden gaan met hun vee. In Friesland wordt hij wel goed ontvangen, maar daarbuiten weet hij niet hoe er over hem gedacht wordt. “Ik kom nooit in de stad.”
Biodynamisch akkerbouwer Birk
Dat het leven in de akkerbouw ‘keihard beuken’ is, weet Birk (25) als geen ander.
Na een werkongeval dreigt ze haar pink te verliezen. Maar toch is ze vastberaden om door te boeren. “Om een steentje bij te dragen aan een gezond voedselsysteem. Dat is echt een passie voor mij.” Omdat het leven op de boerderij erg eenzaam kan zijn, woont Birk in Zwolle, zodat ze ook makkelijk kan gaan stappen en sporten. “Ik wil doorgaan met dit werk, maar ik wil op deze leeftijd ook nog leuke dingen ontdekken.” Zo is de atypische boerin vaak op afro-feestjes te vinden.
Melkveehouder Bram
De 23-jarige Bram runt samen met zijn ouders een boerderij in het Brabantse Etten-Leur.
Vijf jaar geleden besloot hij voltijd boer te worden, in plaats van diergeneeskunde te gaan studeren. “Al meer dan 400 jaar boert onze familie hier en het is gewoon iets hartstikke moois om te doen. Ik kon er niet tegen als dat zou eindigen.” Bram maakt zelf boerenvlogs omdat hij vindt dat boeren te negatief in beeld komen. Terwijl hij juist duurzamer wil boeren. “Ik leef gewoon echt in onzekerheid wat dat betreft, want ik heb geen idee waar ik aan toe ben en hoe ik door kan gaan in de toekomst.” Toch blijft hij positief en zoekt hij steeds naar oplossingen.