Alweer dringt een internationale rechtbank aan op doortastend klimaatbeleid

Antigua, Guatemala” by szeke is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Dinsdag waren het de rechters van het Zeerechttribunaal die de politiek verplichten om meer te doen tegen klimaatverandering.

Het Internationaal Zeerechttribunaal (ITLOS) heeft dinsdag geoordeeld dat broeikasgassen een groot gevaar vormen voor de oceanen en dat landen de plicht hebben om met klimaatbeleid oceanen en kustgebieden beter te beschermen. Opnieuw heeft daarmee een internationaal hof vastgesteld dat mondiale afspraken om de opwarming van de aarde te voorkomen, niet vrijblijvend zijn.

Landen kunnen wel zeggen dat ze de rapporten van het IPCC, het wetenschappelijk klimaatpanel van de Verenigde Naties, onderschrijven, ze moeten daar ook naar handelen, concluderen de 21 rechters van het ITLOS unaniem. Landen kunnen in het Klimaatakkoord van Parijs (2015) wel hebben vastgelegd dat ze de temperatuurstijging op aarde willen beperken, ze moeten ook beleid maken dat die doelstelling daadwerkelijk dichterbij brengt.

[…]

En tenslotte zal ook het in Den Haag gevestigde Internationaal Gerechtshof zich, op verzoek van het kleine eilandstaatje Vanuatu, uitspreken. Dat kan nog even duren, want in die zaak hebben 91 landen een eigen verklaring ingediend. Een record voor het hof, waaruit wel blijkt hoe serieus landen die zaak nemen.