Aboutaleb bij herdenking: ‘We moeten niet zwijgen omdat het ons om historische redenen niet uitkomt’

De door het bombardement van 14 mei 1940 getroffen Lange Torenstraat met links de H.H.Laurentius en Maria Magdalenakerkatholieke kerk (de Oppertse kerk). Op de voorgrond liggen grote bergen puin en ijzerwerk. Op de achtergrond zijn de Laurenstoren en zwaar beschadigde Laurenskerk zichtbaar.
Collectie H.F. Grimeijer © Gemeente Rotterdam (Stadsarchief} Licentie: CC BY 4.0 Creative Commons
Detailopname van het zwaargehavende sluisje bij de Vlasmarkt en de Steigersgracht als gevolg van het bombardement van 14 mei 1940.
Collectie H.F. Grimeijer © Gemeente Rotterdam (Stadsarchief) Licentie: CC BY 4.0 Creative Commons
Zicht vanaf de door het bombardement van 14 mei getroffen omgeving van de Tuindersstraat tot aan de Coolsingel op het Stadhuis. In het gebied staan verschillende houten keten, er liggen resten puin en er groeit onkruid.
Collectie H.F. Grimeijer Gemeente Rotterdam (Stadsarchief) Licentie: CC BY 4.0 Creative Commons
Gaza -oktober 2023Damage in Gaza Strip during the October 2023” by Wasfi Akab is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

84 jaar na dato herdenkt burgemeester Aboutaleb het allesvernietigende bombardement op Rotterdam. Bij zijn laatste herdenking als burgemeester van de stad trekt Aboutaleb de link naar het heden: “Oorlog is de slechtste uitvinding van de mens”.

Rotterdam kende 84 jaar geleden de zwaarste dag uit de geschiedenis, zo blikt burgemeester Ahmed Aboutaleb terug op het bombardement. Dat doet hij op een bijzondere locatie, de Statenweg 147: “Hier werd het Duitse ultimatum afgeleverd. […]

Na de terugblik op die verwoestende dag in 1940 trok de burgemeester zijn speech naar de actualiteit toe: “Nu is ons stadscentrum weer druk en levendig. We leven in vrijheid en in veiligheid. Dat is helaas niet overal zo in de wereld. In verschillende landen is opnieuw sprake van immens verdriet, zinloos oorlog voeren, veel menselijk bloed vergieten, onmenselijk leed en zinloze verwoesting. Verwoesting als gevolg van oorlogsgeweld.”

“Oorlog, de slechtste uitvinding van de mensheid.”, stelt de burgemeester, die een oproep doet aan de mensheid: “Wij mensen dragen allemaal een verantwoordelijkheid. Uiteindelijk is er maar één remedie tegen oorlog en verwoesting, en dat is dat het enige ras dat er is, het menselijke ras, opstaat en nee zegt tegen elke vorm van oorlog.”

Burgemeester Ahmed Aboutaleb en minister Hugo de Jonge hebben bij de herdenking van het bombardement van Rotterdam dinsdag ook stilgestaan bij het huidige geweld in onder meer het Midden-Oosten.

,,De wereld zei na de Tweede Wereldoorlog: nooit meer oorlog”, zei Aboutaleb, die voor het laatst als burgemeester sprak bij de herdenking op Plein 1940. ,,Tegelijk is de bittere waarheid: ook oorlog is nog nooit zo dichtbij geweest. (…) Daarom moeten ook wij dapper zijn. We moeten vrede en veiligheid en de democratische rechtsstaat koesteren en beschermen. Ons blijven uitspreken over onrechtvaardigheid waar dan ook ter wereld en niet zwijgen omdat het ons om historische redenen niet uitkomt. Want als Rotterdammers weten we beter dan wie ook wat haat, geweld en uitgehongerd worden betekenen.”

Bij de Dodenherdenking op 4 mei legde Aboutaleb onlangs ook al een verband tussen de Tweede Wereldoorlog en het huidige geweld in onder meer Oekraïne en het Midden-Oosten. ,,We zijn getuige van de slachting van burgers in Israël. We zien de kinderen van de hongerwinter in Gaza. In Jemen. In Soedan en in steden waar we geen weet van hebben”, zei hij toen.