Nederland kan klimaatneutraal zijn in 2050: ‘Eigenlijk wel een verrassing’
Nederland kan in 2050 klimaatneutraal worden, ook als ons land een grote luchtvaartsector en veel industrie houdt. Het is wel een “megacomplexe verandering”, die alle delen van de economie raakt. Als we ons duurzamer gaan gedragen, maken we de puzzel makkelijker, zeggen experts.
“Het is prettig dat we deze boodschap kunnen geven”, zegt Marko Hekkert, directeur van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Voor hem liggen meer dan twaalfhonderd pagina’s aan onderzoeken, die samen laten zien hoe Nederland een land kan worden dat geen extra CO2 in de lucht brengt.
Het PBL wilde doorrekenen of dat überhaupt wel kan voor 2050, zoals de klimaatwet voorschrijft. En dan ook nog zonder grote aanpassingen aan onze economie, dus mét veel lucht- en scheepvaart, zonder de zware industrie te verbannen en zonder een gigantische krimp van de veestapel. Conclusie: het kan. “Dat was eigenlijk wel een verrassing”, zegt Hekkert.
Het vergt wel enorme veranderingen, die we allemaal in slechts 25 jaar moeten uitvoeren. We moeten zes tot acht keer zo veel CO2-vrije elektriciteit maken, uit wind, zon en kernenergie. Veel meer warmtenetten en warmtepompen aanleggen om gebouwen te verwarmen. Veel meer plastic recyclen en omsmelten tot nieuw plastic. En ook controversiëlere opties zijn nodig: grootschalige productie van biobrandstoffen en opslag van CO2 onder de Noordzee.
“Als je een of twee van die dingen wil weglaten, dan is het gewoon niet meer mogelijk”, zegt Hekkert. Zijn boodschap: we hebben geen tijd meer om te ruziën over deze technieken. “De resterende tijd is te kort, je hebt het hele palet nodig.”