Nederland beschermen tegen water wordt steeds lastiger: de problemen stapelen zich op
Klimaatverandering
Tekorten, overlast en onveiligheid: de omgang met water wordt in Nederland steeds zorgelijker. Een woensdag verschenen rapport schetst vier scenario’s. „Elke regio krijgt met zijn eigen problemen te maken.”
Het wordt lastiger en complexer om Nederland in de loop van deze eeuw te beschermen tegen overstromingen en te voorzien van voldoende zoet water. Dat staat in het rapport Deltascenario’s 2024, dat deze woensdag is gepubliceerd.
Nu al zijn er gebieden die kampen met tekorten aan zoet water, of gevaar lopen vanwege wateroverlast, zo stelt het rapport. Die problemen zullen alleen maar toenemen. En ze stapelen zich op. Veel gebieden zullen een combinatie van problemen moeten aanpakken: én watertekort én wateroverlast én waterveiligheid. Volgens het rapport ontstaan er „op regionale en nationale schaal structurele knelpunten”. Het aanpakken van de problemen zal „grote impact hebben op de fysieke leefomgeving”.
Dat de problemen groeien wordt onder meer veroorzaakt door klimaatverandering. Nederland krijgt nattere winters en drogere zomers. De verzilting van kustgebieden neemt toe, als gevolg van de stijgende zeespiegel. Ook extremer weer zal zich vaker voordoen – hoosbuien in de zomer en langdurige regenval in de winter. Daarnaast groeien bevolking en economie. Daarmee stijgt bijvoorbeeld de vraag naar drinkwater.