De Wet betaalbare huur van minister De Jonge komt er dan eindelijk
Kamermeerderheid voor wet tegen woekerhuren
Politiek en beleid Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer heeft donderdag ingestemd met de Wet Betaalbare huur. Een succes voor de Woonbond, die lang gepleit heeft voor deze regulering in de vrije sector.
Wet betaalbare huur
De huurwet van Hugo de Jonge, die donderdag door de Kamer kwam, is een belangrijke politieke overwinning voor de minister.
Nog voordat het laatste kabinet-Rutte echt is opgestapt, is het woonbeleid van Ruttes eerdere kabinetten alweer grotendeels afgebroken. Het „herpakken van de regie”, noemt demissionair CDA-minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) dat, na jaren van loslaten en liberaliseren.
Deze week was het zijn Wet betaalbare huur die genoeg steun in de Tweede Kamer kreeg, na twee jaar geleden te zijn aangekondigd. Een wet die vaste huurprijzen voor middeldure huurwoningen moet regelen, zodat „politieagenten, leraren en verpleegkundigen” wonen in de grote stad weer kunnen betalen.
De laatste jaren bleef de woningbouw achter, kregen beleggers vrij spel in de markt en konden huren in de private sector sterk stijgen. De nieuwe wet moet daarom zorgen dat huurders beter beschermd worden, en investeerders tóch huizen willen blijven bouwen en verduurzamen.
Bij zijn aantreden als woonminister in 2022 schafte De Jonge de beruchte verhuurderheffing af, zodat woningcorporaties weer geld hadden om te investeren in de bouw van woningen. Met een nog te behandelen wetsvoorstel moet het Rijk regie hernemen op waar, hoeveel en voor wie gebouwd wordt. En op de achtergrond werkt De Jonge door aan de nieuwe Nota Ruimte, het eerste langjarige plan dat moet bepalen hoe de ruimtelijke inrichting van Nederland er over twee decennia uitziet.
Zo is een belangrijk deel van de politieke erfenis van De Jonge straks het repareren van keuzes van zijn voorgangers, met name VVD’er Stef Blok (2012-2017). Door de bril van de vastgoedwereld zou je het loslaten en „herpakken van regie” ook zwalkend overheidsbeleid kunnen noemen.