Slechts zeven landen voldoen aan luchtkwaliteitsnorm
Luchtvervuiling
In totaal werden 134 landen onderzocht volgens richtlijnen van de WHO. Nederland staat niet in de top twintig schoonste landen.
Slechts zeven landen voldoen aan de internationale luchtkwaliteitsnorm van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van IQAir, een Zwitsers bedrijf voor luchtreinigers dat ook wereldwijd onderzoek doet naar luchtkwaliteit. Het bedrijf verzamelde in 2023 gegevens van meer dan 30.000 meetstations over de hele wereld. De landen Australië, Estland, Finland, IJsland, Mauritius, Nieuw-Zeeland en het Caribische eiland Grenada hadden de schoonste lucht.
In totaal werden 134 landen en regio’s onderzocht, waarvan de overgrote meerderheid niet voldeed aan de richtlijnen van de WHO voor kleine stofdeeltjes in de lucht. Deze vervuilende stofdeeltjes komen door bijvoorbeeld landbouw, verkeer of industrie. Bangladesh blijkt de meest vervuilde lucht te hebben. Daarop volgen de landen Pakistan, India, Tadzjikistan en Burkina Faso. De Indiase stad Begusarai is de meest vervuilde stad.
De luchtvervuiling is niet alleen slecht voor het klimaat, maar ook zeer gevaarlijk voor de mens. Naar schatting overlijden zo’n zeven miljoen mensen per jaar door vervuilde lucht. De kwaliteit verslechtert tegenwoordig ook door bijvoorbeeld giftige rook van natuurbranden. Daarnaast is de uitstoot van industrie weer flink toegenomen sinds de economie weer op volle toeren draait na een dip tijdens de coronapandemie.