Schuldhulpverlening gemeenten moet aan minimale eisen voldoen – ‘Verschillen waren te groot geworden’
De schuldhulpverlening van gemeenten moet aan minimale eisen gaan voldoen. Zo moeten gemeenten bijvoorbeeld een speciaal hulpaanbod hebben voor jongvolwassenen of schuldenaren met een taalachterstand. Ook moet voortaan een saneringskrediet van 18 maanden worden aangeboden.
Dit heeft minister Carola Schouten (Armoedebeleid) donderdag afgesproken met de gemeenten en de vereniging van schuldhulpverleners NVVK. De minister wilde deze basisdienstverlening voor gemeenten vastleggen, omdat de onderlinge verschillen volgens haar te groot waren geworden.
Ook de Nationale Ombudsman stelde meerdere malen vast dat iemand met schulden in de ene gemeente veel beter wordt geholpen dan in de andere. Zo stuurt de ene gemeente alleen een brief als er betalingsachterstanden ontstaan en laat de andere gemeente een hulpverlener meteen bellen en langsgaan bij die persoon, om erger te voorkomen.
De ongelijke behandeling door gemeenten van kwetsbare Nederlanders is ook voorzitter Godfried Engbersen van de Commissie Sociaal Minimum een doorn in het oog. Hij noemde het vorig jaar oneerlijk dat een huishouden met een laag inkomen in de ene gemeente meer steun krijgt dan eenzelfde gezin in een andere gemeente, niet alleen met allerlei ondersteunende maatregelen maar ook op het gebied van hulp met schulden.