Greenpeace spant kort geding aan tegen staat om natuur te beschermen tegen stikstofschade
Greenpeace wil de Nederlandse staat met een kort geding dwingen de stikstofuitstoot op korte termijn omlaag te brengen. Voor de kwetsbaarste natuurtypen komt een vorig jaar aangespannen bodemprocedure te laat, vreest de milieuorganisatie.
Uit onderzoek in opdracht van Greenpeace bleek in 2022 dat voor een substantieel deel van de stikstofgevoelige natuurtypen in Nederland herstelmaatregelen niet of nauwelijks werken. Als de stikstofneerslag op die gebieden in 2025 niet is gedaald tot onder de zogenoemde kritische depositiewaarde (KDW), kunnen ze onherstelbare schade oplopen of verdwijnen. ‘Sindsdien is de urgentie alleen maar toegenomen’, zegt Greenpeace-directeur Andy Palmen. ‘Veel KDW’s zijn naar beneden bijgesteld omdat de natuur kwetsbaarder is dan gedacht. En de tot nu toe genomen maatregelen sorteren nauwelijks effect.’
Greenpeace eist daarom een plan van de regering met effectieve maatregelen om de stikstofdepositie rap terug te brengen. ‘Een plan gebaseerd op ecologie, geen wensdenken’, zegt Palmen. Welke maatregelen er in dat plan staan is volgens hem aan de politiek, maar hij heeft wel ideeën. ‘Verplichte uitkoop van intensieve bedrijven nabij Natura 2000-gebieden, verplicht minder krachtvoer voor vee, een norm voor het aantal dieren per hectare. Stevige en verplichtende maatregelen dus.’ Daarnaast moeten ook sectoren als verkeer, industrie en luchtvaart een steentje bijdragen.