Europese natuurherstelwet in de ijskast, te weinig steun van lidstaten
De stemming van de Europese ministers voor milieu over de Europese natuurherstelwet van komende maandag is uitgesteld. Te weinig EU-landen steunen de wet. Daarom heeft EU-voorzitter België de plannen in de ijskast gezet.
Het is onduidelijk of de wet op een later moment alsnog in stemming wordt gebracht. “Het zal op een goed moment weer op tafel komen”, zegt een Belgische diplomaat.
Met de natuurherstelwet wil de Europese Commissie – zoals de naam van de wet al zegt – de natuurgebieden in Europa herstellen. In de wet staat dat er in 2030 herstelmaatregelen moeten komen voor 30 procent van de natuurgebieden die in slechte staat zijn. En in 2050 zou er voor 90 procent een herstelplan moeten zijn. Het gaat dan om beschermde Natura 2000-gebieden, maar ook om ‘gewone’ bossen of veengebieden.
Verder staan in de wet voorstellen om de biodiversiteit op (en onder) landbouwgrond te vergroten en weidevogels terug te brengen. Ook het verbeteren van de waterkwaliteit en het creëren en in stand houden van groen in steden komen erin voor. Alle lidstaten moeten op basis van de wet een eigen herstelplan maken.
De behandeling van de wet, een initiatief van toenmalig Eurocommissaris Frans Timmermans, duurde lang. En in die periode is het project danig afgezwakt. Vooral de agrarische sector zag niets in strengere natuurregels.