Belgische boer daagt TotalEnergies voor de rechter in klimaatzaak

© thefarmercase.be
Hugues klaagt TotalEnergies aan omwille van de gevolgen van de klimaatcrisis voor zijn boerderij Een primeur voor ons land. Nooit eerder moest een bedrijf voor een Belgische rechtbank verschijnen voor hun aandeel in de klimaatcrisis.

Waalse bioboer klaagt energiereus TotalEnergies aan: eerste Belgische klimaatzaak tegen een bedrijf

Een bioboer uit Henegouwen daagt energiereus TotalEnergies voor de rechter. Het is de eerste Belgische klimaatzaak tegen een bedrijf, en de eerste keer dat een boer een bedrijf aanklaagt voor geleden klimaatschade. Eerder werd in Nederland energiereus Shell veroordeeld in een vergelijkbare zaak. 

Hugues heeft jouw hulp nodig in de rechtszaak tegen TotalEnergies ! 

Deze Belgische landbouwer besloot een energiereus voor het gerecht te brengen. TotalEnergies draagt sterk bij aan de klimaatontregeling die op Hugues’ boerderij – en op die van landbouwers wereldwijd – veel te tastbaar wordt.

Hij vindt dat TotalEnergies, met een winst van bijna twintig miljard in 2023, zijn verantwoordelijkheid moet nemen en moet bijdragen tot de transitie. Het bedrijf mag zijn activiteiten niet langer ongehinderd voortzetten als het daarbij het milieu noch de mensenrechten respecteert.

Hugues en de drie organisaties aan zijn zijde besloten om actie te ondernemen. Dat kunnen we alleen dankzij jou.

Steun de eerste Belgische klimaatzaak tegen een multinational.

IK STEUN HUGUES EN WORD MEDESTANDER

IK DOE EEN GIFT

“TotalEnergies ter verantwoording roepen”

Falys spant een rechtszaak aan tegen TotalEnergies wegens hun verantwoordelijkheid in de hele klimaatcrisis. Hij is niet uit op een grote schadevergoeding en vraagt maar een symbolische euro schadevergoeding. Het is hem vooral te doen om het bredere verhaal.

De eisers willen een scherpe daling van de uitstoot van broeikasgassen, zodat de klimaatverandering niet nog verder uit de hand loopt. Mocht Falys een grote(re) schadevergoeding toegewezen krijgen voor de geleden schade, dan zal hij het hele bedrag schenken aan Farm for Good, een vereniging van boerderijen die zich inzet voor agro-ecologie. 

De eisers willen dat “TotalEnergies ter verantwoording wordt geroepen en een geloofwaardig transitieplan aanneemt om de uitstoot af te bouwen.”  

Greenpeace somt drie grote eisen op

De bioboer wordt vertegenwoordigd door het advocatenkantoor Progress Lawyers Network. Ook de Franstalige Mensenrechtenliga (La Ligue des Droits Humains), de Klimaatcoalitie en milieuorganisatie Greenpeace zijn betrokken bij de zaak.

Joeri Thijs van Greenpeace over het waarom van de zaak: “We willen in de eerste plaats een erkenning van de schade die boer Hugues en vele andere boeren hebben geleden. Ten tweede vragen we dat de rechtbank TotalEnergies oplegt om het gebruik van fossiele brandstoffen uit te faseren, om nog meer toekomstige schade te vermijden.”