SPREIDINGSWET: Te weinig plekken voor asielzoekers in onze gemeente?
Spreidingswet
De ene gemeente vangt duizend asielzoekers op, de andere nul. De spreidingswet moet zorgen voor een eerlijkere verdeling. NRC maakte een overzicht van de afgesproken én gerealiseerde opvangplekken. Waarom blijven vele gemeenten achter?
De spreidingswet, waarmee gemeenten in het uiterste geval gedwongen kunnen worden asielzoekers op te vangen, wordt deze donderdag van kracht. Woensdag werd bekend hoeveel opvangplekken provincies en gemeenten vóór 1 januari 2026 moeten creëren. Dat wordt een zware opgave voor bijvoorbeeld Beverwijk, die nog helemaal moet beginnen. Nederland telt veel gemeenten als Beverwijk, leert een inventarisatie van NRC.
Er lag voor 1 januari van dit jaar namelijk al een, toen nog vrijwillige, verdeling van opvangplekken over de provincies. Die plekken verdeelden provincies op hun beurt weer in overleg met gemeenten. Om te kunnen zien welke gemeenten onder de spreidingswet nog de meeste opvangplekken moeten realiseren, heeft NRC een overzicht gemaakt van de afgesproken én gerealiseerde opvangplekken per 1 januari 2024.
Daaruit blijkt dat vijf provincies veel minder plekken hebben dan afgesproken: Noord-Brabant (87 procent van het aantal afgesproken plekken), Utrecht (86), Noord-Holland (78), Limburg (60) en Zuid-Holland (45).
[…]
VERKLARING 1 Wij hebben al veel Oekraïense vluchtelingen
VERKLARING 2 Wij huisvesten al veel statushouders
VERKLARING 3 Wij doen al veel in de regio
VERKLARING 4 We hebben niet de opvanglocaties die het COA wil
Verdeling Zuid-Holland moet meeste asielzoekers opvangen
Zuid-Holland, de provincie die het meeste achterloopt met asielopvang, krijgt onder de spreidingswet de meeste opvangplekken toebedeeld. De provincie moet de komende twee jaar 19.776 plekken regelen. De Nederlandse provincies en gemeenten moeten voor de komende twee jaar gezamenlijk 96.000 opvangplekken voor asielzoekers organiseren. De verdeling is woensdagochtend bekend gemaakt.
Zuid-Holland profiteert wel van een amendement van voormalig Tweede Kamerlid Jasper van Dijk (SP), waardoor niet alleen inwonertal, maar ook de sociaaleconomische score van een gemeente meeweegt in de verdeling. Armere gemeenten hoeven hierdoor minder op te vangen, rijkere gemeenten nemen juist een groter deel van de asielopgave voor hun rekening.
Voor Zuid-Holland gaat het om een vermindering van zo’n 7.000 opvangplekken ten opzichte van eerdere berekeningen. (verschil van 25 procent). Van de bijna 20.000 opvangplekken zijn er ruim 2.600 voor Rotterdam. Amsterdam krijgt van alle gemeenten de hoogste opgave: zo’n 4.500 bedden. Schiermonnikoog de laagste (5 plekken).
Capaciteitsraming, provinciale opvangopgave en indicatieve verdeling per gemeente 2024
Gemeente | Aantal opvangplaatsen | Waarvan geschikt ten behoeve van de opvang van amv’s |
---|
Rotterdam | 2.667 | 226 |