In naoorlogse wijk is ruimte voor sociale huurwoningen
Met slimme ingrepen in naoorlogse wijken is er ruimte voor honderdduizenden nieuwe sociale huurwoningen, juist ook in de (volle) grote steden. Dat constateert architectenbureau KAW na het uitvoeren van dertien stadsscans in opdracht van woningcorporaties. In Den Bosch geven ze al het goede voorbeeld. ‘We moeten anders naar bestaande buurten kijken.’
Dit artikel is afkomstig uit het AD. Elke dag verschijnt een selectie van de beste artikelen uit de kranten en tijdschriften op NU.nl. Daar lees je hier meer over.
In de dertien gemeenten waar een stadsscan werd uitgevoerd vond het adviesbureau alleen al ruimte voor 26.000 nieuwe sociale huurwoningen. In Amsterdam, Almere, Alkmaar, Hilversum, Breda, Den Bosch, Regio Haaglanden, Gooi en Vechtstreek, Vught, Bergen op Zoom, Roosendaal, Etten-Leur en Castricum is grondig gekeken naar de mogelijkheid om een fors aantal woningen toe te voegen.
KAW presenteerde enkele jaren geleden al het onderzoek ‘Ruimte zat in de stad’. Gerichte onderzoeken in dertien gemeenten sterken het adviesbureau in de overtuiging dat er in naoorlogse wijken nog volop betaalbare woningen toegevoegd kunnen worden. Bovendien is het volgens hen hard nodig dat veertig jaar oude wijken een ‘upgrade’ krijgen om de leefbaarheid te verbeteren en verloedering tegen te gaan. “Het is gek dat je een buurt bouwt en er nooit meer iets aan doet”, zegt directielid Mathieu Kastelijn van KAW. “Je moet er af en toe aan sleutelen, anders komt de leefbaarheid onder druk te staan.”
[…]
Het is een totaal andere aanpak dan in bijvoorbeeld Rotterdam-Zuid. Waar de inmiddels landelijk bekende Tweebosbuurt door woningcorporatie Vestia vrijwel volledig met de grond gelijk werd gemaakt voor nieuwbouw. KAW is niet voor grootschalige sloop. “Volledig slopen is vrijwel nooit nodig”, zegt Heesbeen. “Vastgoedontwikkelingen zijn nog te vaak cijfermatig gedreven. Het had meer opgeleverd als de helft had kunnen blijven staan. Je moet ook de zachte waardes bekijken.” Met de zachte waardes doelt hij op het buurtgevoel. “Mensen die elkaar groeten iedere ochtend, dat is ook veel waard”, zegt Heesbeen. “Daar wordt in probleemwijken vaak te makkelijk overheen gestapt.”