Boeren mogen vanaf vandaag mest uitrijden, maar wel veel minder dan voorheen
Vanaf vandaag mogen veel boeren weer mest op hun land uitrijden. Maar door nieuwe regels mag er minder mest het land op. Daardoor dreigen veel melkveehouders in de problemen te komen. “Het is voor boeren een penibele situatie geworden.”
“Dit gaat veel boeren de kop kosten”, zegt Harrald Helmers resoluut. De melkveehouder uit het Overijsselse Giethoorn heeft het over de steeds strengere mestregels. “Het wordt een pittig jaar.”
In de herfst- en wintermaanden is de mest in een kelder onder de stal verzameld. Op 16 februari kan bij veel boeren bij wijze van spreken de vlag uit, want vanaf dat moment mag er weer mest op het land worden aangebracht.
Maar door het verlies van derogatie en door zogeheten bufferstroken kunnen boeren minder mest op hun land kwijt. Daardoor blijven mestkelders voller zitten, en dat levert boeren problemen op. “De mestmarkt zit straks totaal op slot”, zegt Helmers. “Terwijl die redelijk in evenwicht was.”
[…]
Kwetsbare planten weggeconcurreerd
Voor veel kwetsbare natuur is het noodzakelijk dat de hoeveelheid meststoffen in het water daalt, zegt Rob van Dongen, hydroloog van Staatsbosbeheer. […]
Als voorbeeld noemt Van Dongen natuurgebied de Weerribben-Wieden, in de buurt van de weilanden van boer Helmers. Daar groeit trilveen, maar de hoeveelheid meststoffen in het water is volgens de hydroloog “echt te groot”. De waterkwaliteit is er de afgelopen decennia al verbeterd, maar volgens Van Dongen nog niet voldoende.