Arbeidsmigranten nog steeds opgehokt: 4 vierkante meter voor 800 euro per week

BEELD TER ILLUSTRATIE Busted: mold and mildew everywhere” by JenCarole is licensed under CC BY-ND 2.0

Met zijn tweeën op vier vierkante meter voor 800 euro per week. Slapen in ploegendiensten. Een huis vol schimmel in een achterstandswijk. Veel te veel arbeidsmigranten leven nog altijd onder erbarmelijke omstandigheden. Al jarenlang wordt beterschap beloofd. Maar fatsoenlijke huisvesting voor iedereen blijkt praktisch onhaalbaar.

Meer huisvesting van ‘voldoende kwaliteit’ voor arbeidsmigranten. Ruim drie jaar geleden was dat één van 50 aanbevelingen van de commissie Roemer om de positie van arbeidsmigranten te verbeteren. “Ik heb woonruimte gezien waarin ik mijn hond nog niet eens zou laten slapen”, vertelde Emile Roemer destijds bij de presentatie van het rapport van de naar hem vernoemde commissie.

Grootste deel voldoet niet

15 vierkante meter leefoppervlakte per persoon, waaronder een eigen slaapkamer van 5,5 vierkante meter. Dat moest de norm worden. Maar ruim drie jaar later is die norm nog niet wettelijk verankerd en de overgrote meerderheid van de huisvesting voldoet er niet aan, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. 

[…]

Minimaal aantal vierkante meters

Vrijwel allemaal bieden ze arbeidsmigranten ‘gecertificeerde woonruimte’ aan. Met ‘gecertificeerd’ wordt bedoeld dat per arbeidsmigrant 10 tot 12 vierkante meter woonoppervlak beschikbaar is en (een eventueel gedeelde) slaapruimte van minimaal 3,5 vierkante meter per persoon, met een stoel, een matras van minimaal 80 bij 200 centimeter en 0,36 vierkante meter kledingkast.

Volgens de Vereniging Huisvesters Arbeidsmigranten (VHA) is in de praktijk maar een kwart van alle huisvesting die er voor arbeidsmigranten in Nederland beschikbaar is gecertificeerd. Driekwart dus niet. En van het kwart dat gecertificeerd is, voldoet 40 procent aan de Roemer-norm. 60 procent dus niet.

De Jonge: ‘Te veel weggekeken’

De huisvestingsproblemen die arbeidsmigranten hebben zijn ’taai en echt niet van de ene op de andere dag opgelost’, stelt demissionair minister Hugo de Jonge van Wonen. Daarvoor zijn nog ‘heel veel meer wettelijke mogelijkheden en handhaving nodig’.