Oxfam Novib: ‘Suprematie van miljardairs zorgt voor steeds meer politieke macht’

Day 275: Opposites *Rich vs. Poor” by ♥KatB Photography♥ is licensed under CC BY-NC 2.0

Ongelijkheidsrapport 

De toenemende macht van superrijken en hun bedrijven heeft de ongelijkheid in de wereld weer verder vergroot. Hoe sleets de boodschap van Oxfam Novib ook mag klinken, de cijfers blijven verbazen.

Hoelang is een extreme situatie nog een uitzondering, ook al wordt die steeds extremer? Die vraag stelt ngo Oxfam Novib zichzelf in haar jaarlijkse rapportage over de toenemende ongelijkheid in de wereld. Bij de start deze maandag van het World Economic Forum, de politiek-economische hoogmis in het Zwitserse Davos, constateert Oxfam wederom dat de rijken de afgelopen jaren nog rijker werden, en de armen nog armer. „Aan de start van het jaar 2024, is het zeer reële gevaar dat deze buitengewone extremen het nieuwe normaal worden”, aldus Oxfam.

Maar wat is normaal? Wie de cijfers achter de trends induikt, kan niet anders dan zich blijven verbazen. […] En dat terwijl 60 procent van de mensheid, een kleine vijf miljard mensen, in dezelfde periode juist armer is geworden. Sinds 2020 is het vermogen van miljardairs met 34 procent gestegen, drie keer harder dan de inflatie. Het zogenoemde ‘Mondiale Noorden’ (ontwikkelde economieën in Europa, de VS, Australië en Nieuw-Zeeland, Israël, Japan en Zuid-Korea) waar grofweg een vijfde van de wereldbevolking leeft, bezit gezamenlijk ruim twee derde van het vermogen.

Nog nooit zo ongelijk

In het voorwoord bij het rapport met de titel Inequality Inc. (vrij vertaald: De BV Ongelijkheid) zegt de Amerikaanse senator Bernie Sanders het als volgt: „Nooit eerder in de geschiedenis van de mensheid hebben zo weinig mensen zo veel bezit gehad. Nooit eerder in de geschiedenis van de mensheid is er zo’n ongelijkheid in inkomen en vermogen geweest. […] Nooit eerder in de geschiedenis hebben we een klasse van miljardairs gezien met zoveel politieke macht.”

De politieke macht die Sanders noemt, vormt de kern van het ongelijkheidsrapport. 

Oxfam: drie kwart van miljonairs in G20-landen steunt hogere belasting op rijkdom

Drie kwart van de miljonairs in de G20-landen steunt hogere belastingen op rijkdom. Dat blijkt uit een peiling bij meer dan 2.300 dollarmiljonairs waarover ngo Oxfam bericht. Meer dan de helft vindt extreme rijkdom bovendien een ‘bedreiging voor de democratie’.

De peiling in opdracht van de Amerikaanse groep Patriotic Millionaires werd uitgevoerd bij 2.385 respondenten uit G20-landen die meer dan een miljoen dollar (bijna 920.000 euro) aan belegbaar vermogen bezitten, exclusief hun huis – wat hen de rijkste vijf procent maakt.

Daaruit is onder meer gebleken dat 74 procent voorstander is van hogere belastingen op vermogen om de koopkracht en openbare diensten te versterken, […] 54 Procent denkt bovendien dat extreme rijkdom een bedreiging vormt voor de democratie.

[…]

,,2024 zou het begin kunnen zijn van echte verandering als de G20 serieus werk zou maken van het heffen van meer belastingen van mensen zoals ik”, zegt Marlene Engelhorn, Oostenrijkse erfgename en medeoprichter van taxmenow, die in Davos is om de brief te overhandigen.