Nieuwe aanpak dakloosheid na jaar nog geen succes, ‘niet concreet genoeg’
Een jaar na de lancering van het Nationaal Actieplan Dakloosheid is er voor daklozen nog weinig verbeterd. Dat zeggen betrokken organisaties tegen de NOS. Die hadden samen met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) het plan opgesteld, met als doel dat in 2030 niemand meer dak- of thuisloos is.
Anke Jansen van Housing First Nederland, een van de stichtingen die zich inzetten om dak- en thuisloosheid te beëindigen, erkent dat het actieplan onvoldoende is. “Het bevat goede intenties en in theorie is het een stap voorwaarts. Maar het is niet concreet genoeg, waardoor het lastig is om het doel van het beëindigen van dakloosheid te behalen.”
Waar dakloosheid lang werd gezien als een zorgprobleem, wordt het sinds het actieplan benaderd als een woonprobleem. Het is gericht op het ‘housing first’-principe, oftewel: eerst een huis en daarna de rest. In Finland is deze aanpak een succes. Die is daar tien jaar geleden geïntroduceerd en sindsdien is het aantal daklozen gehalveerd.
[…]
Meer divers beeld
De cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van afgelopen jaar zagen er juist hoopvol uit. Na jarenlange stijging van het aantal daklozen was dat vorig jaar gedaald naar bijna 27.000 mensen. Maar in de opvang zagen ze het tegenovergestelde. “Het was onverminderd druk en het zit nog steeds bomvol”, zegt het Leger des Heils.