Ganzen herkennen elkaar op de foto
Dierlijke intelligentie
Konrad Lorenz’ vermoeden dat ganzen elkaar individueel herkennen is nu bewezen in een experiment met levensgrote foto’s.
Wie twee jaar geleden door het Oostenrijkse Almtal liep, kan zomaar iets wonderlijks hebben aangetroffen: aanplakborden op kniehoogte met daarop levensgrote foto’s van ganzen. Kinderfeestje? Kunstproject?
Nee, het was een experiment van het Konrad Lorenz Onderzoekscentrum voor Gedrag en Cognitie. Kunnen grauwe ganzen elkaar herkennen op het gezicht, was de vraag. Tonen ze meer vriendelijk gedrag jegens een foto van hun partner dan jegens controlefoto’s? Ja, was het duidelijke antwoord. Daarmee tonen grauwe ganzen een hogere cognitieve vaardigheid die tot nu toe alleen bij zoogdieren was aangetoond. Dat schrijven de Oostenrijkers deze maand in het Journal of Ornithology.
Het herkennen van individuen is belangrijk voor sociale, langlevende diersoorten. Die vaardigheid helpt bijvoorbeeld bij het zorgen voor familieleden, bij samenwerking, conflictvermijding en vorming van allianties. Veel dieren gebruiken geuren en geluiden om elkaar te herkennen. Vogels en zeeleeuwen herkennen hun jongen bijvoorbeeld aan hun gepiep; dolfijnen hebben zelfs elk hun eigen vocale ‘handtekening’. Maar ook zicht speelt een rol bij herkenning. Dat is tot nu toe vooral aangetoond bij primaten, bij zeeleeuwen en zelfs bij schapen – maar nooit eerder bij vogels.
Grauwe ganzen kunnen wel 25 jaar oud worden en partners blijven levenslang bij elkaar. Het idee dat zij elkaar visueel herkennen, is al een halve eeuw oud.