Provincie Zuid-Holland wil ook stop op uitstoot van mogelijk gevaarlijke stoffen

Dupont industry Dordrecht.” by www.mroosfotografie.nl is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

De provincie Zuid-Holland wil dat de industrie ook uitstoot van mogelijk zeer schadelijke stoffen tot een minimum beperkt. „Nu mogen we alleen vergaande beperkingen opleggen voor stoffen op een lijst van zeer schadelijke stoffen”, zegt gedeputeerde Frederik Zevenbergen (VVD), die verantwoordelijk is voor het verlenen van vergunningen aan de industrie. „Maar om de volksgezondheid te beschermen willen we verder kunnen gaan.” De wet zou daarom moeten worden aangepast, stelt Zevenbergen in gesprek met NRC.

De herziening van een vergunning voor de fabriek van Chemours in Dordrecht vormt de aanleiding voor de oproep. Zuid-Holland wil het bedrijf verplichten de uitstoot van alle PFAS-verbindingen te beperken. Nog niet van al deze verbindingen is duidelijk hoe schadelijk ze precies zijn. PFAS staan als groep op een lijst van „potentieel zeer zorgwekkende stoffen” van het RIVM. Deze lijst bestaat uit zo’n 350 stoffen waarvan „denkbaar, maar nog niet aangetoond” is dat ze zeer schadelijk zijn. De lijst is onder andere opgesteld om te voorkomen dat bedrijven gevaarlijke stoffen vervangen door alternatieven die later zelf óók schadelijk blijken (regrettable substitution).

Chemours in Dordrecht verving in 2012 een schadelijke PFAS in het productieproces (PFOA) voor een andere PFAS die later óók schadelijk bleek (GenX). De provincie wil herhaling voorkomen door de uitstoot van weinig onderzochte stoffen uit voorzorg te beperken. Gedeputeerde Zevenbergen: „Bedrijven veranderen een paar atomen in een molecuul en hebben een nieuwe stof, terwijl wij jaren moeten wachten om te weten hoe schadelijk die stof is. Dat is frustrerend.”

Chemours tekende bezwaar aan tegen de aangescherpte vergunning en kreeg vorige maand gelijk van de rechtbank Den Haag. Volgens de rechter moet de provincie beter aantonen dat de stoffen schadelijk zijn voordat ze de vergunning kan aanscherpen. De provincie is in hoger beroep gegaan, omdat wetenschappelijk onderzoek naar schadelijkheid en risico’s jaren duurt, maar de chemicaliën ondertussen wel uit de schoorsteen komen.