Maassluis koploper in huisvesten vluchtelingen, Hoeksche Waard en Molenlanden bungelen onderaan
Maassluis is koploper in het huisvesten van vluchtelingen met een verblijfsvergunning, oftewel statushouders. Hoeksche Waard en Molenlanden bungelen onderaan. Een overgrote meerderheid van de 23 regiogemeenten gaat de taak van 2023 niet halen. Rijnmond heeft uitgezocht hoe goed (of slecht) jouw gemeente slaagt in het huisvesten van statushouders.
De belangrijkste conclusies in het kort:
- Plattelandsgemeenten hebben meer moeite met het huisvesten van statushouders dan de meer stedelijke gemeenten
- Gemeenten kijken naar alternatieve manieren van huisvesting
De regio Rijnmond moet dit jaar 3.984 statushouders huisvesten. Via een verdeelsleutel op basis van het aantal inwoners moet iedere gemeente voor een aantal statushouders onderdak regelen. Rotterdam heeft met 1.446 veruit het hoogste aantal. Dordrecht volgt als tweede grote stad in de regio met 264. Daarna volgen Hoeksche Waard met 196, Nissewaard met 191 en Schiedam met 176. De kleinste gemeente in onze regio is Alblasserdam en die moet 45 statushouders huisvesten.
[…]
Koploper Maassluis doet wel aan noodopvang. Op een boot verblijven zeventig asielzoekers. Zowel noodopvang als huisvesting neemt de gemeente serieus. “Huisvesting heeft de voortdurende aandacht waarbij geen groep wordt vergeten. We hebben oog voor mensen met een smalle beurs, voor spoedzoekers, en voor vluchtelingen, asielzoekers en statushouders”, laat een woordvoerder weten.
Ook betrekt de gemeente bewoners bij de opvang en huisvesting. “Wij geven onze gasten in onze communicatie een menselijk gezicht waardoor begrip en draagvlak ontstaat. De Maassluise gemeenschap en vele vrijwilligersorganisaties bieden vluchtelingen een warm welkom. Het bestuur is daar erg trots op.”